7 причини да изпиете 1 бира веднага!
от Kulinar.bg | 25 март 2014
Подкрепено с научни изследвания

Ако четете тази статия вероятно сте фен на бирата.

 

Или пък го правите от благодарност към бирата, че ви срещна с половинката ви, или пък по-голямата част от забавните истории в живота ви включват присъствието на кехлибарената напитка...

 

Може би вече сте чували, че бирата е полезно питие. Да, точно така, има много причини да благодарим на биричката, за дето ни лекува, докато си прекарваме приятно.


Полезна е за сърцето

 

Обикновено, когато стане дума за сърце и алкохол, то този, който се грижи за него, е виното. Но и бирата не остава по-назад в това отношение. Италиански изследователи открили, че умереното консумиране на бира води до 42% по-нисък шанс от развитие на сърдечно-съдови проблеми. Подчертаваме – умерено пийване. За умерено потребление се счита една халба бира дневно, според италианските учени.


Помага за креативността

 

Една/две бири няма да ни направят гении, но ще повишат креатиността ни и ще ни помогнат да бъдем по-продуктивни.


Превенция на диабет тип 2

 

Холандски учени се заели с проучването на този въпрос. И резултатите показват 1:0 за бирата за сметка на диабет тип 2. Това не изключва напълно възможността да се разболеем от диабет тип 2, просто помага за намаляване на вероятността. Но и тук "умерена" консумация е ключовата дума.


Намалява вероятността от поява на камъни в бъбреците

 

Тук ни помага едно изследване на финландски учени. Една халба бира дневно намалява вероятността от бъбречни проблеми с до 40%. Учените не са могли да дадат подробна информация за причината, но вероятно разковничето се крие в честите посещения на тоалетната, което е причина за добрата функция на бъбреците. Освен това, хлемът може да има връзка с тази привилегия на бирата.


Държи офталмолога далеч

 

Доказано е, че 1 бира дневно ппомага за доброто зрение и увеличава антиоксидантните нива, които могат да повлияят при катаракта. НО – учените открили обратния ефект при тези, които са имали повече от 1 бира дневно.


Не повишава кръвното налягане 

 

 

Отново тук са изследвани доброволци. А какво показват резултатите? Тази, които често пият коктейли, твърд алкохол и дори вино, показват по-голям риск от хипертония, за разлика от умерените консуматори на бира.


Предпазва от фрактури

 

Разбира се, ако прекалим, вероятността да паднем лошо и да последват редица усложнения е голяма. Но пийвето на една/две бири само по себе си засилва здравината на костната структура. Сериозните пиячи, обаче, също показали противоположни резултати (какъвто беше случаят със зрението). Затова при тези примери важи правилото "Разликата между лекарството и отровата е в количеството".

 

Рецепти