Пази ги като очите си - 6 ценни храни за зрението
от Михаела Белорешка | 12 април 2013
Още 6 храни, които имат стимулиращо и защитно действие върху зрението

"Пази ги като очите си".

 

Не е случайна старата поговорка, според която очите са един от най-ценните и уязвими органи в човешкото тяло. Повече от 80% от информацията, която приемаме от външния свят, навлиза през зрителната ни система. Тя се обработва в зрителната кора на мозъка, която заема най-голяма площ от всички други сетивни системи.

 

Отдавна знаем, че морковите са една от храните, които имат благоприятно въздействие върху правилното функциониране на очите. Това ясно подсказва и тяхната форма, така че дори и без научно знание можем да се ориентираме в знаците на природата.

 

Потърсихме още храни, които имат стимулиращо действие върху зрението, за да имаме по-голям избор и да се снабдим с максимално полезни за очите хранителни вещества.

 

Цитруси

 

10302

 

Ключовият витамин, който търсим в тази група храни е витамин С. Можете да го откриете в портокалите, прасковите, ягодите, доматите и червените чушки. Витаминът спомага за поддържането на кръвоносните съдове в очите и намалява риска от перде на очите.

 

Ядки

 

 

От тях взимаме ценния витамин Е. Фъстъците са добър източник, както и бадемите, слънчогледовото семе и лешниците. Витамин Е е известен със защитата срещу свободни радикали, както и възпрепятства развитието на перде на очите и мускулна дегенерация в зряла възраст.

 

Броколи и зеленолистни

 

10300

 

Зелените зеленчуци са важни за зрението, поради съдържанието на два мощни антиоксиданта – лутеин и зеаксантин. Те защитават ретината от увреди и поддържат очните мускули в добро здраве. Пролетта е чудесен повод да подхраните очите със спанак, марули, броколи.

 

Пълнозърнести продукти

10304

Ново изследване установява, че диета с нисък гликемичен индекс намалява риска от проблеми с очните мускули с почти 8%. Най-лесният начин да преминете към такава диета е да консумирате предимно нерафинирани пълнозърнести продукти, които са богати на фибри – киноа, кафяв ориз, цели овесени ядки, пълнозърнеста паста и хляб.

 

Бобови храни

 

Очите ви обичат купа с боб. Защо? Заради цинка, който е жизненоважен за очите. Помага на витамин А да стигне от черния дроб до ретината, за да произведе защитния меланин. Добър източник на цинк са раци, миди тиквените семки, зърнени храни.

 

Оранжеви плодове

 

10301

 

Бета-каротен е картеноид, който тялото превръща във витамин А. Изследвания сочат, че каротенът помага на нощното виждане и вероятно има превантивен ефект срещу перде на очите. Освен в познатите моркови, можем да го намерим в кайсиите, сладкия картоф, тиквата, пъпеша.

 

Риба

 

 

Рибеното масло вече има потвърдено положително въздействие върху зрението. Изследване от 2010 година разкрива, че хора, които консимурат повече риба, богата на въпросната омега 3 мастна киселина, имат значително по-малка вероятност да развият проблеми с очните мускули в зряла възраст.

 

Скумрия, пъстърва, херинга, тон, сьомга са петте най-богати на омега 3 риби, които ви препоръчваме да включите в менюто си.

Рецепти