Какво се крие в белите храни
от Kulinar.bg | 10 октомври 2013
За полезните свойства на натурално белите храни

Белият цвят обикновено се асоциира с чистота и мир.

 

Но какво ни носят храните с бял цвят, какви са техните хранителни достойнства и полезни вещества, ще разберете само, ако прочетете тази статия.

 

Шилпа Митал, диетолог, консултат по въпросите на здравословния начин на живот, споделя повече по тази тема.

 

Като казваме бели храни, нямаме предвид хляба, пастата или белия шоколад. Знаете, че естествения цвят на шоколада е тъмно кафяв. Така че по-добре си хапнете едно блокче тъмен шоколад, ако ви се хапва нещо сладко. По-доброто решение е.

 

Натурално белите храни са бананите, джинджифила, чесъна, карфиола, гъбите, крушите, ряпата и др.

 

Всички натурално бели храни съдържат полезни вещества като антоксантин: намалява лошия холестерол, кръвното налягане и риска от сърдечни болести.

 

Алицин: притежава антибактериално действие, намалява риска от рак на стомаха, според проведени проучвания.


Кверцетин: това хранително вещество има антивъзпалително действие, подсилва сърдечно-съдовата система, подобрява работата на дихателната система и подсилва общото състояние на организма.

 

Класифицирането на храните по цветове е нещо подобно на формата на ядките, която издава органа, за който е полезна и трябва да се хапва.

Рецепти