Млади и засмени с плодовете червени
от Kulinar.bg | 22 март 2013
Или какви са ползите от комсумирането на диня, домати, череши...

В природата има огромно разнообразие от червени плодове, чиито семенца са разпръснати из цялото земно кълбо.

 

Независимо дали са екзотични или типични, ярките плодове са ключът към здравето и дълголетието, по думите на много специалисти.

 

Ягоди, малини (и всички останали „берита“), череши, вишни, нар... Списъкът е много дълъг, като към него трябва задължително да прибавим доматите и динята.

 

Последните две, според американски диетолози, ще ви помогнат да запазите младостта и жизнеността си.

 

Червеният цвят на плодовете (всъщност, и на зеленчуците) гарантира наличието на ликопен. Изключително мощен антиоксидант, вероятно най-мощният, който представлява ярко червен фитохимикал.

 

Червената му молекула има сто пъти по-силна способност да „хваща“ кислорода в кръвта и тъканите, сравнен с витамин Е.

 

А защо е полезна динята?

 

Тя е отличен източник на няколко витамина: А, който подобрява зрението и е антиоксидант; С, който се грижи за имунитета; В6, който подобрява мозъчната активност и превръща протеините в енергия.

 

Динята съдържа още аминокиселините цитрулин и аргинин, които спомагат поддържането на артериите, притока на кръв и сърдечно-съдовата система като цяло.

 

Благодарение на всички гореизброени плодове, пролетта и лятото се превръщат в чудесен източник на здраве и енергия. Да се възползваме от тях!

Рецепти