Дъга в чинията
от Kulinar.bg | 09 октомври 2013
Цветът носи информация за витамините, които се съдържат в храната

Изследване, проведено от германски учени, установи, че цветовете на храната разкриват състава на витамините, които се съдържат в нея.

 

Колкото по-шарено блюдо си приготвите, толкова повече витамини "ще се влеят" в тялото ви.

 

Ето и някои от основните цветови групи: зелените плодове и зеленчуци се грижат за регулирането на холестерола и подсилването на имунитета.

 

В тях се съдържа хлорофил, който е отговорен за по-пълното усвояване на кислорода от мозъка. Към тази група спадат броколи, спанак, киви и др.

 

Още един цвят се бори с лошия холестерол – жълтият. Прасковите, мангото, зрелите круши, жълтите чушки, грейпфрутът съдържат флавоноиди, които помагат нивата на холестерол да влязат в нормални граници.

 

Червените плодове и зеленчуци съдържат в състава си каротеноиди, борещи се с молекулите на вредните вещества. Тук влизат тиквата, доматите, морковите, мандарините, динята и др.

 

Хората, които се интересуват от алтернативно лечение, знаят, че има плодове и зеленчуци, които могат да се нарекат природни лекарства или антибиотици.

 

Това са тези със син или лилав цвят. Боровинките, цвеклото, черното грозде, френското грозде имат сериозно количество полифеноли, които помагат при възпалителни и инфекциозни процеси.

 

Припомнете си причините да ядете повече манго

Рецепти