Полезни трикове в кухнята
от Kulinar.bg | 13 август 2014
За да сме още по-прецизни

Не спираме да се изненадваме докъде може да стигне "кулинарният гений".

 

Сякаш непрекъснато се появяват нови трикове, които наистина се заслужава да знаем.

 

И сега следват именно няколко такива хитрости, които заслужават малко внимание.

 

Разрежете меки храни с дентален конец. Да, точно така, той може да е удобен заместител на ножа по време на пикник.

 

Намокрете пръста си преди да бръкнете, за да извадите черупка от яйце, попаднала в купата. Чували сте, че най-добре се получава с друга черупка. Но ако сте пропуснали да измиете яйцата преди употреба, тогава не трябва да рискувате с потапянето на мръсната черупка във вече счупените яйца в купата.

 

Знаете ли, че има нчаин да обелим яйце за секунди?

 

Направете беконови "мъфинчета". Това е нещо, което може би знаете, но няма да ни се разсърдите, ако ви го припомним.

 

Предлагаме ви да опитате ето тези яйца в кошнички (можете да смените шунката с бекон) или пък да си приготвите лесна и ефектна закуска.

 

Извадете стъблото на ягода със сламка. Използвайте по-дебела, пластмасова сламка, забодете я откъм острия връх на ягодата и забодете по посока дръжката на плода. Така дръжката се излезе лесно, без да нарушавате целостта на плода.

 

Използвайте нож за пица, за да нарежете на ситно пресни билки, например. Ножът за пица един от уредите, за които си казваме "колко често приготвям пица, за да си купувам специален нож за нея?". Е, добрата новина е, че можете да го използвате и за други цели.

 

Запазете за по-дълго нарязани ябълки с помощта на вода и мед. Разтворете няколко лъжици в купа с вода и потопете в нея ябълките.

 

Направете си домашен сладолед. Ако са ви останали няколко старички банана, нарежете ги на парчета. Разпръснете ги в тава, сложете я във фризера за няколко часа и след това ги смелете в блендера. Можете да им добавите и малко шоколад или фъстъчено масло.

 

Увийте дръжките на бананите с прозрачно фолио, за да ги запазите по-дълго свежи.

 

Запазете картофите от разваляне, като сложите една ябълка в съда, в който ги съхранявате.

 

Направете ледчета, пълни с плодове. Сложете няколко свежи боровинки, парчета ягоди или малини във формичка за ледчета, след това я напълнете с вода и замразете. Една чаша с вода може да се превърне в украса за масата, ако я сервирате с тези ледчета.

 

Рецепти