Има начин да обелим яйце за секунди!
от Kulinar.bg | 31 май 2014
Вижте видеото в края на статията

Не може да не ви се е случвало да искате да обелите няколко яйца за салата или предястие, а черупките да са толкова пресни, че да се чупат на възможно най-малките парченца...

 

Вбесяващо е, нали. В такива случаи ни се иска да има някой лесен начин да обелим яйцата, без това да се отрази на нервната ни система.

 

Има и още една привилегия – беленето, без досадните малки черупки, значително намалява вероятността те да попаднат в салатата.

 

Е, ние имаме нещо за вас. Лесно, бързо, чисто и забавно.

 

Сварявате яйцата по познатия начин – слагате водата на котлона за заври, варите, но на тих огън, за около 12 минути.

 

След това охлаждате яйцата в студена вода, в която сте сложили малко сода (това повишава рН-то и помага за по-лесното отлепване на яйцето от черупката) и идва моментът, в който трябва да ги обелите.

 

И така, чуквате яйцето от двете страни в плота или масата, обелвате само по едно парче. След това доближавате яйцето до устата си и духвате в едната дупка силно. Яйцето ще изкочи от отвора от другата страна.

 

Може и да звучи невъзможно, но имаме доказателство.

 

Вижте клипчето и ще се убедите сами, че е напълно възможно да обелиш яйце за секунди.

 

Можете да покажете и на децата как става, така ще си имате и помощници в кухнята, които ще се забавляват, докато приготвяте обяда.

 

Рецепти