Всички кулинари, независимо дали майстори или домакини, обичат да пълнят различни видове зеленчуци.
Свикнали сме да похапваме пълнените чушки, тиквички, патладжани, домати и лук. Но наред с тях, можем да кажем, че пълнените гъби също са голямо удоволствие.
Заради факта, че като големина гъбите са по-малки от останалите зеленчуци, се смята, че те са трудни за пълнене. Това обаче не е така. Първо, че винаги могат да се намерят по-големи от обикновените гъби. И второ, те са полегати и в тях лесно се слага плънката.
И като заговорихме за плънката, е важно да отбележим, че именно в нея се крие ключът към вкусните пълнени гъби.
Дава ни се възможност да експериментираме колкото си искаме, що се отнася до пълнежа. Както може да бъде с месо – кайма или колбас, така може да бъде с млечни продукти – сирене, яйца или сметана, а също и с различни зеленчуци – лук, моркови, кисели краставички или домати.
За да направим перфектните пълнени гъби, ще ви дадем няколко съвета за успех и най-вече – няколко отбрани рецепти, с които да зашеметите всички.
Съвети при пълнене на гъби
След като напълните гъбите с желаната плънка, не слагайте веднага кашкавала (ако сте решили да има такъв) отгоре. Сложете го 5 минути, преди да извадите гъбите от фурната.
Не слагайте вода на дъното на съда. Гъбите пускат достатъчно. Нужно е само малко мазнина.
На плънката невинаги й трябва много печене, затова не прекалявайте с печенето и градусите. Хубаво е гъбите да останат сочни.
А сега ви предлагаме да се запознаете с някои доста добри рецепти за пълнени гъби:
Пълнени гъби с кайма
Гъби, пълнени със синьо сирене
Пълнени гъби с яйца и шунка
Пълнени гъби с макадамия
Пълнени гъбки на фурна - с лютеница и чесън
Пълнени гъби с кускус и шунка
Пълнени гъби (Люба) - с бекон и яйца
Пълнени гъби (Светла) - с бекон и топено сирене
Панирани пълнени гъби - с яйца, маслини и крема сирене
И не забравяйте – винаги може да направите плънката по ваш избор!