Съвършените пълнени гъби - съвети и рецепти
от Kulinar.bg | 22 юли 2014
Няма как да не се изкушите!

Всички кулинари, независимо дали майстори или домакини, обичат да пълнят различни видове зеленчуци.

 

Свикнали сме да похапваме пълнените чушки, тиквички, патладжани, домати и лук. Но наред с тях, можем да кажем, че пълнените гъби също са голямо удоволствие.

 

Заради факта, че като големина гъбите са по-малки от останалите зеленчуци, се смята, че те са трудни за пълнене. Това обаче не е така. Първо, че винаги могат да се намерят по-големи от обикновените гъби. И второ, те са полегати и в тях лесно се слага плънката.

 

И като заговорихме за плънката, е важно да отбележим, че именно в нея се крие ключът към вкусните пълнени гъби.

 

Дава ни се възможност да експериментираме колкото си искаме, що се отнася до пълнежа. Както може да бъде с месо – кайма или колбас, така може да бъде с млечни продукти – сирене, яйца или сметана, а също и с различни зеленчуци – лук, моркови, кисели краставички или домати.

 

За да направим перфектните пълнени гъби, ще ви дадем няколко съвета за успех и най-вече – няколко отбрани рецепти, с които да зашеметите всички.

 

Съвети при пълнене на гъби

 

След като напълните гъбите с желаната плънка, не слагайте веднага кашкавала (ако сте решили да има такъв) отгоре. Сложете го 5 минути, преди да извадите гъбите от фурната.

 

Не слагайте вода на дъното на съда. Гъбите пускат достатъчно. Нужно е само малко мазнина.

 
 

На плънката невинаги й трябва много печене, затова не прекалявайте с печенето и градусите. Хубаво е гъбите да останат сочни.

 

А сега ви предлагаме да се запознаете с някои доста добри рецепти за пълнени гъби:


Пълнени гъби с кайма

 

Гъби, пълнени със синьо сирене

 

Пълнени гъби с яйца и шунка

 

Пълнени гъби с макадамия

 

Пълнени гъбки на фурна - с лютеница и чесън

 

Пълнени гъби с кускус и шунка

 

Пълнени гъби (Люба) - с бекон и яйца

 

Пълнени гъби (Светла) - с бекон и топено сирене

 

Панирани пълнени гъби - с яйца, маслини и крема сирене

 

И не забравяйте – винаги може да направите плънката по ваш избор!

Рецепти