Да я изям ли тая торта, или да не я изям?
от Kulinar.bg | 26 март 2014
Размисли и страсти за хапването на десерт

Десертите са важна част от правилното и здравословно хранене. Ключът към приобщаването на десерта като част от здравословния хранителен режим е, че трябва да му се обърне специално внимание и да се превърне в особен вид стимул. Десертът не е нещо, което трябва да се яде всеки ден.

Ако сте се фокусирали върху загубата на тегло, то наистина трябва да обърнете внимание на десертите. За да не си налагате пълна забрана върху тях, трябва да ограничите консумирането им до веднъж седмично и то да бъде като подмяна на някое от храненията.

 

Колкото и да се стараете да ограничавате калориите, едва ли ще успеете да ги свиете до 200, та и по-малко за порция. Затова трябва да намалите "награждаването" с нещо сладко до един път седмично.

Опитвайте се да се сведете до минимум добавената захар в сладкишите, доколкото е възможно. Може и да прибегнете до изкуствени подсладители, което не е за предпочитане, но минимизирането на количеството захар в рецептите може да бъде много ефективно за намаляването на килограмите.

Един от най-простите и най-освежаващи десерти са пресните плодове. През всеки сезон има различни пресни плодове. А сезонните плодове са най-добрият избор.



Няма нищо по-добро от прясно нарязани ягоди, праскови, малини, къпини или боровинки. Поръсете плодовете с малко захар (малко казахме) и ги оставете да се охладят. За повече разкош, добавете кисело мляко или сметана.

Дори да се поотпуснете с калориите в десерта, не забравяйте да ги компенсирате с приема от другите ястия.

И така, можем да заключим, че хапването на десерт може да бъде здравословно, но само тогава, когато се прави в разумни граници.

 

Хапвайте по един десерт на седмица и не забравяйте да му се насладите максимално.

 

Най-добре е обаче вие сами да си го приготвите. Вкусното е най-домашно! Или май беше обратното?

 

Ето ги рецептите, другото няма значение:

 

Ягодов десерт


Торта Червен портокал

 

Традиционен крем Сабайон

 

Фирни - изкусителен индийски крем

Рецепти