Сладък десерт без захар
от Kulinar.bg | 10 март 2014
Няма невъзможни неща!

Може би не остана човек, който да не е разбрал, под някаква форма, че приемът на захар трябва да се сведе до минимум.

 

Световната здравна организация препоръчва дневния прием на захар да не надхвърля 25 г. Можете да си направите експеримент и да сметнете грамажа на захар, който поемате с храната за деня.

 

Имайте предвид, че захар има и в храни, за които може би някои не предполагат. Добавената захар е опасна за всеки, не само за хората с наднормено тегло или диабет.

 

За щастие, маниаците на тема сладко могат да си отдъхнат, има начин да задоволим желанието да хапнеш нещо сладичко, без това да застрашава здравето. Достатъчно е да използваме естествената захар, намираща се в плодовете и млякото.

 

Ако не сте напълно сигурни в правотата ни, то сега ще ви убедим с една рецепта за мини бананови кексчета.


Наобходими продукти за 16 мини бананови кексчета:

 

4 меки, добре узрели банана, смачкани на пюре

 

180 г кисело мляко

 

1 лъжичка ванилов екстракт

 

1 чаша пшенично брашно тип 500

 

1 чаша пълнозърнесто брашно

 

1 голямо яйце

 

1 яйчен белтък

 

4 с.л. пюрирани стафиди

 

1 лъжичка сода бикарбонат

 

¼ лъжичка сол

 

щипка канела на прах

 

едро натрошени орехи (по желание)


Начин на приготвяне:

 

Загрейте фурната на максимална мощност.

 

Смесете течните съставки – банани, мляко, ванилия, яйца, стафиди. След това смесете и сухите съставки - брашно, сода, сол, канела, индийско орехче, орехи.

 

Смесете всички съставки. Разбъркайте добре и разпределете в предварително подготвени форми за мини кексчета или мъфини.

 

Печете за 25 минути във фурната. В зависимост от възможностите на фурната, може да отнеме повече или по-малко. Извадете ги, когато започнат да покафеняват. Оставете да се охладят и сервирайте.


Хранителна стойност за 1 брой:

 

107 ккал, 1.2 г мазнини, 6 г захар, 20.2 въглехидрати, 1.8 фибри.

Рецепти