Храните, които никога не се развалят
от Kulinar.bg | 19 март 2014
И можем да съхраняваме години

В Америка има ужасно много случаи на хора, презапасяващи се с храна за края на света. Което е инспирирало и такава телевизионна, документална поредица, вероятно сте попадали на нея.

 

Не че ви предлагаме да стягате багажа за края на света, но е добре да имаме в запас някои храни, които никога не се развалят, знае ли човек, както се казва.

 

Захар

 

Стотици пъти сме повтаряли, че захарта е вредна, но във време на криза, например, никак няма да е зле да имаме от нея. Понякога ни трябва бърза енергия и захарта е удобен вариант в такава ситуация.

 

Сол

 

Солта също не е за препоръчване, но пък влиза в употреба и по други различни начини. Например, използваме я за консервиране на храна, влиза в направата на домашен сапун и др.

 

Сода бикарбонат

 

Тя има наистина много приложения. Повечето от нас мислят за нея като за важна част от печенето на тестени изделия. Но тя може да се използва за почистване на зъби с домашна паста, миене на съдове, пране на дрехи, неутрализиране на миризми и др.

 

Разтворими консистенции

 

Кафе и какао например. Те могат да издържат много дълго време, когато са закупени във вакуумирана опаковка.

 

Ликьор

 

Технически това не е храна, но пък е нещо, което бихте искали да имате. Добрата новина е, че няма да се развали.

 

Пшеница

 

Тя може да остане годна за десетилетия. Не е ли страхотно? 25% от храната, в световен мащаб, е направена от пшеница, включително брашно, хляб, паста и други основни храни.

 

Бял ориз

 

Най-важното за ориза е да запомним, че важи само за белия ориз. Кафявият ориз има далеч по-кратък срок на годност.

 

Мед

 

Здравословен, естествен подсладител, който никога няма да се развали. След няколко години, може и да стане студно да гребнете от него, но всичко си идва на мястото, когато го нагреете.

 

Дестилиран бял оцет

 

Съществен за направа на някои гозби, но и много полезен за почистване.

 

Соев сос

 

Ще кажете "на кого му е притрябвал соев сос?". Но след като трайността му е особено дълга, то защо да не го включим в списъка? Пък и зеленчуците на тиган стават уникално вкусни с него.

 

Рецепти