Дезодорирайте хладилника
от Kulinar.bg | 02 септември 2013
Как да предпазим храните от смесване на ароматите в хладилника

Сода в хладилника! Нужно ли е? Да! Питате се защо? Случвало ли ви се е да извадите маслото, за да си направите сандвич за закуска, а то изведнъж да ви изненада с аромат на пушената сьомга от вечерята снощи?

 

Ами това е така, защото някои храни поемат силната миризма на други доминиращи аромати. Отворена кутия със сода в хладилника ще изиграе ролята на дезодорант за вашия хладилник.

 

И няма да позволи на кубчетата лук или пикантната леща да прехвърлят ароматите си на друга храна.

 

Как действа: содата, или разтвор от натриев бикарбонат, работи като амфотерно съединение.

 

Което се състои от молекули, реагиращи с други молекули – киселинни или основни.

 

Когато храната започне да се разваля в хладилника ви, или просто е преседяла по-дълго вътре, тя освобождава миризливи газове с киселинни свойства – сероводород, например.

 

Йоните в содата бикарбонат улавят тези молекули и ги неутрализират. За най- оптимални резултати, сменяйте кутията със сода в хладилника си всеки месец.

 

Защото след определен момент тя спира да действа, изветрява, казано най-просто.

 

Има и друг начин да предпазите хладилника от смесването на различни силни миризми – купичка с кафени зърна, а за още по-сигурен ефект, и няколко капки екстракт от ванилия.

 

Но добрата стара сода е по-евтиният вариант, поради което е и по-предпочитана. Опитайте този малък трик, ще останете доволни.

Рецепти