Срок на годност - спазвате ли го?
от Kulinar.bg | 30 септември 2013
Или си хапвате всичко, без да следите посочените дати на етикетите

Обръщате ли внимание на етикетите на стоките, които показват срока на годност на дадения продукт?

 

Потребителите са на различни мнения по въпроса с датата, показваща крайния срок за употреба на продукта.

 

Някои са на мнение, че е абсолютно задължително да не се яде храна с изтекъл срок, дори това да е станало преди няколко часа.

 

Други споделят, че не се притесняват от посочената дата и си хапват храната без притеснение.

 

Трета група се обединява около позицията, че е най-сигурно да се използват сетивата ни. Ако един продукт е видимо негоден, т.е. мирише неприятно и е загубил добрата си форма, то тогава наистина не трябва да се консумира.

 

Казваме ви всичко това, по повод на статистики, които излязоха наскоро, относно огромното количество храна, която се изхвърля. Изследванията са проведени на територията на САЩ, където едно 4-членно семейство изхвърля за една година около 2 300 долара, под формата на храна.

 

Причините са: недоядена вечеря; храна, която не е изядена навреме и се е развалила, но голям процент от тази статистика се дължи на изхвърлената храна, заради изтичането на посочения срок на горност на опаковката.

 

Оказва се, че голяма част от тези продукти завършва в кофата с отпадъци, без да го заслужава. Ако у нас изхвърлянето на хранителни продукти у дома не е толкова често срещано, то помислете си за количеството храна, с която се снабдяват ресторантите. Когато се случи да не бъде изразходвана навреме, тя завършва в кофата, без да й е "дошло времето".

 

Дъг Роуч, амбициран търговец, се заема със задачата да намали тези данни. Той защитава тезата, че храната, в повечето случаи, е годна за консумация и след посочения срок на годност.

 

С тезата вероятно ще се съгласят и много хора, ангажирани с проблемите на по-бедните, гладуващи страни. Не е честно, най-просто казано, на фона на гладуващите, да се случва подобно разхищение.

 

Още повече при абсолютно реалната възможност храната да бъде използвана по най-оптималния начин. Роуч планира да отвори ресторант-магазин "Daily Table”, където да се предлагат стоки и храни, направени именно от храната, която току-що е "пресрочила" посочената дата. Това ще се случи с Масачузетс, САЩ.


Напрактика перфектната храна, която би следвало да бъде изхвърлена заради изтеклия срок на гоност, ще бъде превърната във вкусни ястия, които ще се предлагат на примамливи цени, конкуриращи се е тези на т.нар. fast food. Но приликите свършват дотук, защото храната, приготвена в това заведение, ще се състои най-вече от плодове и зеленчуци, които влизат в графата " с току-що изтекъл срок".

 


Идеята наистина е добра. Стига храната да е напълно годна за консумация, няма причина да бъде изхвърляна.


Трябва да се замислим за тези факти. Всички искат да се хранят с качествена и доколкото е възможно не химикализирана храна, но ресурсите на планетата се топят, а хората не стават по-толерантни към нея.

Рецепти