Храни, побеждаващи депресията
от Kulinar.bg | 27 ноември 2012
Правилното хранене е важно и за емоционалното състояние

Едва ли новината, че храната е отговорна не само за физическото ни състояние, а и за нашата психика, е новина. Ние буквално сме това, което консумираме, и можем само да се надяваме, че сме си изградили добри хранителни навици.

 

Понякога състоянията на депресия се свързват с ниското кръвно налягане, ниската кръвна захар, понижената функция на щитовидната или надбъбречната жлеза. Смята се, че тирозинът, една от 20-те протеиногенни аминокиселини, нормализира кръвното налягане и действието на щитовидната жлеза.

 

Сред храните, богати на тирозин, попадат бадемите, ябълките, аспержито, авокадото, бананът, морковът, черешите, шоколадът, краставицата, яйцето, рибата, празът, марулята, млякото, фъстъците, спанакът, ягодите, пъпешът и др.

 

Друга аминокиселина, триптофанът, също бори депресията. Триптофанът е предшественик на серотонина – невротрансмитер, важен в борбата с някои видове депресивни състояния. Храни, богати на триптофан, са рибата, истинското телешко месо, яйцата, броколито, копърът, сладкият домат, морковът, ръжта, овесените ядки, оризът, лешниците, сусамовото и слънчогледовото семе.

 

В диетата си също трябва да включите храни, богати на витамин B5, като телешко месо, яйца, сьомга, скумрия, сардини, омар, гъби, ананас. Да не забравим и също толкова важния витамин C, който в изобилие се открива в люцерната, банана, зелето, карфиола, цитрусовите плодове, спанака и листните зеленчуци.

 

Важни подкравки за повишаване на духа са шафранът, магданозът, водораслите и градинският чай.

Рецепти