Храни и напитки за щастлив стомах
от Kulinar.bg | 19 ноември 2012
Или какво да включим задължително в менюто си

Въпреки че не можем да дадем еднозначно определение на „щастливия стомах“, лесно можем да определим кой е „нещастният“. Този, който често се подува, издава странни звуци и причинява неудобство на притежателя си. Именно хранителните навици стоят в основата както на проблема, така и на неговото разрешаване.

 

Храносмилателният процес буквално започва от устата, така че бавното и продължително сдъвкване е повече от задължително. И на колкото по-малки хапки разделяте храната си, толкова по-добре. Преяждането (най-вече по празниците) не помага на „щастливия стомах“.

 

А за да е щастлив, той често трябва да консумира следните храни...

 

Ферментиралите продукти снабдяват организма с пробиотици, които са полезни не само за храносмилането, а за правилното балансиране на чревната флора. Нейният дисбаланс може да доведе до редица здравословни проблеми.

 

В списъка на ферментиралите храни влизат киселото зеле, киселото мляко (истинското, без подсладители и овкусители), киселите краставички, туршиите. Ферментиралата соя пък е единствената, която не причинява храносмилателни проблеми.

 

Всички те са полезни заради ензимите, които се отделят по време на ферментационния процес. Хубавото е, че могат да се произвеждат в домашни условия, стига да има време и желание.

 

Също толкова полезни и необходими са пробиотичните напитки. Освен познатите ни такива, интересно попълнение тук е т.нар. „кефир“, който е на особена почит в Русия и бившите съветски страни. Като консистенция той много наподобява айрянa.

 

Друг добродетел за стомаха е ябълковият оцет, често срещан в методиката на алтернативната медицина. Може да разтваряте 1-2 супени лъжици в чаша вода, преди хранене. Чаят от джинджифил пък се оказва много полезен както за стомаха, така и за цялостния имунитет. Напитките, съдържащи алое вера, също трябва да присъстват в менюто на всеки здрав и щастлив стомах.

Рецепти