Фъстъчено масло - верен другар на сандвича
от Kulinar.bg
Вкусът му се комбинира прекрасно с шоколад, овесени ядки, сирене, хляб и крекери

Фъстъчено масло е паста, направена от сухи, печени фъстъци, особено любима на хората в Северна Америка, Холандия, Великобритания, Австралия, някои части на Азия, по-специално Филипините и Индонезия.

 

Използва се най-вече за сандвичи, като заместител на краве маслото. Не може да не сте гледали американски филм, в който грижовна майка приготвя сандвич на детето си, намазвайки филийките хляб с фъстъчено масло.

 

У нас тази храна не е особено известна, но големите супермаркети разполагат с нея в стоковия си асортимент. Продава се и домашно приготвено масло на някои пазари. Така че, ако искате да опитате, в случай, че все още не сте, не е трудно да се снабдите.

 

Основните производители и износители на фъстъчено масло са САЩ и Китай.

 

Други ядки също се използват за направата на масла. Ацтеките първи ги осенява идеята да направят паста от смлени фъстъци.

 

От векове наред фъстъчени продукти са били употребявани. Първото масло на ацтеките не е нищо по-различно от смачкани фъстъчени ядки. Модерните технологии позволяват пастата да бъде направена идеално гладка.

 

 12458

 

В повечето случаи се добавят растителни масла, за да стане намазването по-лесно. Оказва се, че гъстата паста е доста по-здравословна от повечето неща, с които намазваме сандвичите си.

 

Фъстъчената паста има високо съдържание на мононенаситени мазнини и ресвератрол (естествен антибиотик, който се съдържа в някои храни). Фъстъците и маслото от тях снабдяват организма с витамини В3 и Е, магнезий, фибри, фолиева киселина.

 

Маслеността заема 50% от състава на фъстъчената паста, останалите се разпределят между въглехидрати, влакна, фибри, протеини и вода. Съдържанието се доближава най-вече до това на топеното сирене, с тази разлика, че в сиренето няма фибри.

 

Хората, алергични към фъстъци, вероятно ще имат и реакции към маслото, може да се получи дори анафилактичен шок, вследствие алергичната реакция. Маслото влиза в състава на много сладкиши, бонбони и дребни сладки.

 

Вкусът му се комбинира прекрасно с шоколад, овесени ядки, сирене, хляб и крекери. Сандвич с фъстъчено масло и сладко е най-любимата закуска на почти всяко американско хлапе.

Рецепти