Палмовото масло се завръща в българското сирене
от Kulinar.bg | 03 април 2013
На етикета ще трябва да пише, че има съдържание на палмово масло

Върховният административен съд отмени Наредбата за изискванията към млечните продукти, която предвиждаше да няма съдържание на палмово масло в сиренето и кашкавала, съобщи iNews.bg.


Решението подлежи на обжалване, но юристите в Министерството на земеделието и храните не са решили дали ще го оспорят.

 

В случай, че няма обжалване производителите ще могат да продават продукти с растителни мазнини в опаковки с надписи "сирене" и "кашкавал".

 

Само на етикета ще трябва да пише, че има съдържание на палмово масло.

 

Наредбата беше оспорена от производителите, които се оплакаха, че ги поставя в по-неизгодно положение от европейските им конкуренти и не позволява на нашите предприятия едновременно да правят истинско сирене и продукти с палмови мазнини.

 

Палмовото масло е органичен продукт, получен от месестата част на плодовете на маслената палма.


Според някои изследвания, то не е полезно за сърдечно-съдовата система, защото повишава нивото на холестерола.


Също така, за неговото производство биват изсичани много гори в Малайзия и Индонезия (по информация на Wikipedia).

Рецепти