Рибеното масло не пази от инфаркт
от Kulinar.bg | 09 май 2013
Ново изследване за капсулите с омега 3-мастни киселини

Яденето на риба помага на сърцето, но под формата на капсули, рибеното масло не влияе на хора, страдащи от сърдечни заболявания, показва голямо проучване, проведено в Италия.

 

Добавките с омега 3-мастни киселини не съдържат добрите масла, намиращи се в сьомгата, рибата тон и сардините.

 

Предишно изследване, проведено през 2012 година, показа, че капсулите не могат да предотвратят предсърдното мъждене - често срещан проблем на сърдечния ритъм.

 

Новото проучване е водено от Марио Негри от Института по фармакологични изследвания в Милано.


В изследването са участвали 12 513 души, имащи различни здравословни проблеми – висок риск от инфаркт, затлъстяване, високо кръвно налягане, висок холестерол, някои от тях са били и пушачи.


Резултатите показват, че тези, които са агресивно лекувани за тези заболявания, прибавяйки добавки с рибено масло, получават нулев ефект.


Хората, които избират да се хранят с риба по-често, могат да разчитат на по-добра сърдечна дейност.


Снимка: Thinkstock/Guliver

 

Рецепти