Упътване в плод-зеленчука
от Мартина Николова | 31 януари 2014
Кой плод да изберем и как да го съхраним

В много случаи плодовете изглеждат добре отвън, но когато ги разрежем у дома, остановяваме, че не са толкова хубави колкото си мислехме. Или продавачът не е бил толкова любезен да ни даде тези отпред, които ние си мислехме, че си избрахме.

 

С няколко думи ще ви подскажем как да избирате отделните видове плод и кои да избягвате. Има значение как ще ги съхранявате след това, за да не се скапят още на следващия ден.

 

Ябълки

 

Избирайте твърди и свежи, с наситен цвят. Избягвайте изсъхналите, естествено, тези който са леко оцветени или ударени. Съхранявайте в надупчена найлонова торбичка в хладилника. Ябълките омекват бързо, ако ги оставите на топло в стаята.

 

Кайсии

 

Избирайте месести, сочни (ако ни дадат да ги опитаме), със златисто-оранжев цвят, да издържат на лек натиск. Избягвайте бледите, зеленикаво-жълти, много твърди или презрели (меки). Съхранявайте зрелите в хладнилник до 1 седмица, леко неузрелите кайсии ще станат готови, ако ги държите в хартиен плик на стайна температура.

 

Авокадо

 

Избирайте малко по-меките плодчета, ако искате да ги ползвате в следващите 3 до 5 дни. Избягвайте напуканите или с явни вдлъбнатини по кората. Узрелите ползвайте веднага, малко по-твърдичките оставете на стайна температура за няколко дни. Хладилникът забавя процесът на зреене.

 

Банани

 

Избирайте твърди банани, без следи от покафеняване или удари, избягвайте, естествено, видимо скапаните, измръзналите. Ако са отвън, а не в магазина, и са били леко неузрели, това значи, че и след това няма да узреят правилно, дори да се приберет вътре. Узрелите съхранявайте в хладнилника до няколко дни, непокрити, в никакъв случай в торбички.

 

Череши

 

Избирайте най-тъмните възможни, месести, бляскави и здрави (по възможност без червеи :)). Избягвайте тези, които са започнали да покафеняват, спуканите. Ако са попаднали кафяви и нездрави плодове, ги махнете. Останалите сложете в контейнер, добре затворен, в хладнилник в продължение на 2 седмици.

 

Грейпфрут

 

Той трябва да е твърд, тежък за размера си, гладък. Тези с тънка кожа имат повече сок. Не трябва да е мек, влажен и не трябва да се натиска лесно с пръст. Кожата не бива да е набръчкана. Може да се държи за 1 седмица на стайна температура, а в хладнилник за месец.

 

Грозде

 

Трябва да е добре наситено, здраво закрепено към стъблото на гроздчето. Бялото грозде трябва да има жълт или кехлибарен оттенък, при червеното всички зрънца трябва да са еднакво червени. Не взимайте меки, набръчкани гроздове, това не значи, че са по-узрели. Може да се съхранява в хладнилник, немито, в контейнер за 5 дни. Измийте го преди сервиране.

 

Пъпеш Медна роса

 

Трябва да е жълто-бял, кадифен, леко мед откъм дръжката с аромат. Избягвайте белите, зелените отвън, или много наситени, с наранена кора. Сложете в контейнер, добре затворен, далеч от досег с друг продукт. Нарязан пъпеш може да се държи покрит в хладнилник за 2 дни.

 

Киви

 

То трябва да е гладко и твърдо, узрелите се познават като леко ги натиснете. Избягвайте прекалено меките. Ако все пак си купите неузрели, това ще стане, ако ги сложите за 2 дни на стайна температура в хартиена торба. Сложете вътре и един банан да ускори процеса. Покрити в торба могат да стоят в хладилника до 2 седмици.

 

Гуава

 

Избирайте тези с тънка кожа, светло жълти с леко розово, които леко се поддават на натиск. Избягвайте твърдите и зелени плодове гуава. Узряват на стайна температура, след това се слагат в хладнилника до 2 дни. Можете да замразите вътрешността, но да си хапнете кората, тъй като е пълна с витамин С.

 

Манго

 

Вземете твърдите, тежки за размера си плодове, силно жълти, дори оранжеви. Не купивайте такива с черни петна или други наранявания или такива, които имат много зелени участъци. Сложете ги, ако все пак са зелени, в хартиена торбичка на стайна температура, и така ще узреят. След това ги приберете в хладилника за 2, максимум 3 дни.

 

Папая

 

Не трябва да има петна по кората. За да се хапва веднага – жълта, леко мека на допир. За да узрее у дома - твърда, повече зелена с леко жълти петна. Ако е изцяло зелена, сложете в хартиен плик, на тъмно място в стаята, за да узрее.

 

Ананас

 

Трябва да е трърд и тежък, ярко оранжев или златисто кафяв и ароматен. Може да се съхранява в хладнилник до 3 дни.

Рецепти