Кулинарни приложения на ананаса
от Kulinar.bg | 12 септември 2013
Малки и полезни трикове за екзотични рецепти

Макар и много сладък плод, ананасът чудесно участва в редица солени рецепти, много често – с месо.

 

Екзотичният вкус на ананаса е особено подходящ за предстоящата есен и следващата я зима, когато всичко става мрачно и сиво.

 

Освен това, ананасът е чудесен източник на манган, мед, фибри и витамини С, B1 И B6. А и вече знаете как да го обелите без никакъв проблем, въпреки че в повечето случаи в рецептите се употребява консервиран.

 

Кулинарни употреби

 

Сокът от ананас е много подходящ за приготвяне на различни маринати за меса. Благодарение на съдържащия се в плода ензим бромелаин, месото става много по-меко и придобива приятен характерен вкус.

 

Същият ензим в пресния плод пречи на желатина да си свърши работата, както и на смесването на различните млечни продукти. Ето защо е много препоръчително да използвате ананас от консерва, когато приготвяте десерти.

 

Знаехте ли, че сокът от ананас пречи на окисляването на различни плодове и зеленчуци?

 

И в този случай е препоръчително да не използвате прясно изстискан, тъй като пресният ще ги направи прекалено меки.

 

Някои кулинари препоръчват върхът на ананаса (частта с листата) да бъде отрязан, плодът да бъде обърнат надолу и да бъде оставен в тази позиция за половин час. Това ще накара сладките сокове от дъното на плода да се разпределят навсякъде.

 

Твърдата част на ананаса, която обикновено се изхвърля, пък може да бъде нарязана на тънки парченца и да се използва като бъркалка на плодове напитки.

 

А сега ви предлагаме да си припомните някои от вкусните предложения с ананас на Kulinar.bg:


Свинско с парченца ананас


Хавайски бургер с риба тон


Пиле по хавайски


Пилешко по тонгански


Пица с ананас


Ананас със запечено козе сирене


Пиле в сладко-кисел сос


Сладко-кисело свинско


Ориз с ананас, зеленчуци и кашу


Сметаново-ананасова торта


Приятен апетит!

Рецепти