Тънкостите на перфектната пица
от Милена Димитрова | 24 януари 2014
Правете я като италианците. И разнообразявайте плънката!

Пицата е любимо хапване на малки и големи по цял свят. В България също много си я уважаваме и често я приготвяме у дома.

 

Най-вкусната пица обаче си остава италианската. Разбира се, не става въпрос за това, колко тънко или дебело трябва да е тестото, а самата му консистенция и хрупкавост. С други думи – неговата рецепта.

 

Другият важен момент при всяка пица е плънката. Количеството отново зависи от личните предпочитания на всеки кулинар. По-важно е какво точно слагате.

 

За да получите хубава пица, избирайте внимателно продуктите.

 

Кренвиршите, макар и на достъпна цена, не са най-добрия вариант. Малко по-надолу ще ви дадем интересни предложения за това, какво да "нахвърляте" върху любимото тестено изкушение.

 

Италианското тесто има няколко тънкости, които е добре да спазвате, за да получите пица с вкус, максимално близък до оригинала.

 

Въпреки че съществуват множество рецепти за "оригиналното италианско тесто за пица", е приета една рецепта, която се обявява за стандартна.

 

Необходими продукти:

 

1 кг брашно (тип 500)

 

3 грама мая

 

20 грама захар

 

50 грама зехтин

 

30 грама сол

 

450 мл вода

 

Имайте предвид, че солта, от сухите съставки, се слага последна.

 

Начин на приготвяне:

 

В подходящ съд изсипете ½ от водата, маята, захарта и зехтина. Прибавете брашното, солта и водата. Омесете внимателно тестото.

 

Когато сте приключили, го увийте във влажна кърпа. Оформете няколко топки и ги поставете в съд с плътно затваряне, за да бухнат още малко.

 

След това от тези топки се разточват блатовете за пица.

 

Веднъж сдобили се с перфектното тесто, спокойно може да помислите какво по-интересно да сложите отгоре му.

 

Чудесен вариант е лукът, който се карамелизира и, благодарение на неговото участие, ще получите една изключително ароматна пица. За доказателство, ви предлагаме великолепната пицана Люба Грънчарова.

 

Ананасът също се е доказал като добър приятел на италианското тестено изделие. Придава приятен сладък вкус, който, в комбинация със солените съставки, превръща пицата в интересно преживяване. Предлагаме ви пицата на Десислава Чанева.

 

Наскоро неслучайно ви предложихме една чудна пица с картофи. Трябва първо да сварите картофките, след това да ги нарежете на тънки филии. И voila! Имате си супер пица за обяд или вечеря.

 

Ако решите, че е крайно време да пробвате да приготвите "бяла" пица, т.е. такава без доматен сок, доверете се на комбинацията между спанак и моцарела. Веднага ви даваме опции:

 

Пица със сирена и спанак

 

Пица със спанак, гъби и маслини

Рецепти