Турско кафе - фино, плътно, с каймак
Е, добре де, и италианското еспресо не го изхвърляме...

Една от причините светът да е влюбен в турското кафе е неговия безупречен каймак, придружен от кафеената, почти кадифена, плътност. Именно тези 2 характеристики го отличават от всички останали кафета, които традиционно се приготвят в джезве. Самото кафе е толкова фино, че напомня на най-ситния морски пясък, само че оцветен в топъл кафяв цвят.

 

В Турция никога не биха поднесли на гостите си кафе, което няма дебел слой каймак отгоре. Счита се направо за обида и неуважение както към човека, така и към традицията.

 

За да си го приготвите по този подобаващ начин, ще ви е необходим малък инвентар – малка чашка, предназначена точно за турско кафе, и хубаво джезве (cezve).

 

Сега сигурно се питате какво ще рече "хубаво джезве". В Турция последните се произвеждат от кована мед, месинг, сребро или дори злато. Едно от първите две ще бъде чудесен избор. (Ако пътувате скоро до Турция и сте любители на тази блажена напитка, не пропускайте възможността да си самоподарите такова!)

 

Според някои исторически източници, най-ранните доказателства за пиенето на кафе се откриват в Йемен през 15 век. От края на 15 до началото на 16 век, кафето вече е достигнало Кайро и Мека. През 40-те години на 17 век, османският летописец Ибрахим Печеви пише за първото кафене, отворило врати в Истанбул:

 

"До годината 962 (т.е. 1554-55), във Високия, Божи град Константинопол, както и във всички османски земи, кафето и кафенетата не съществуваха. Някъде през тази година, другарят на име Хакем от Халеб и веселякът Шамс от Дамаск дойдоха в града: всеки от тях отвори голям квартален магазин, наречен Тахтакале, и започна да разпространява кафе."

 

Няма ни най-малка нужда да се "сверяваме" с историята – ясно е, че от този момент нататък светът полудява по кафето!

 

Облизвате ли вече устни в очакване за рецептата?

 

За да приготвите турско кафе за 1 човек, ще са ви необходими

 

1 с.л. турско кафе (кафе, смляно за джезве)

 

½ с.л. захар

 

1 турска чашка за кафе, пълна с вода

 

1 хубаво джезве

 

Сложете първо захарта в джезвето, а след това - кафето. (Ако захарта се добави към приготвеното кафе, буквално ще унищожи каймака му). Добавете чашката с вода (със стайна температура).

 

Включете котлона на ниска степен. Поставете джезвето и внимателно разбъркайте, докато кафето и захарта се разтворят. Спрете да разбърквате и изчакайте да забълбукат мехурчета. Когато кафето се надигне, свалете от котлона и сервирайте в същата чашка.

 

Можете да го поднесете с парче локум, баклава или друг любим сиропиран сладкиш, и задължително с чаша вода.

 

Защо не и с наргиле?

Рецепти