На кафе по света
от Kulinar.bg | 09 май 2013
Разберете как хората по света пият кафето си

По-голямата част от населението започва деня си с чаша от ароматната напитка.

 

Може би предпочитате да изпиете едно късо силно кафе, почти на екс и да започнете дългия работен ден или отделяте повече време на сутрешния ритуал за събуждане, или може би, водени от нуждите на домашния си любимец, пиете кафето си на пейка в близката градинка.

 

Вариантите са безброй много. Запознайте се с отношението на различните култури към напитка номер 1 в света.

 

Италия - кралството на еспресото


Тук е мястото, където се ражда първата еспресо машина. Повече от 3/4 от населението на Ботуша предпочита този вид кафе - около 14 милиарда чаши еспресо биват жертвани в името на добрия тонус и бодрия дух всяка година в Италия. Легендата гласи, че кафето идва в Европа през 1615 г. благодарение на венецианските търговци, които поддържат активни връзки с Близкия изток. Там пък кафето пробива най-вече заради забраната в Корана да се пие алкохол.

 

Етиопия - кафена церемония

 

Населението на Етиопия е с хилядолетна история в традицията на пиенето на кафе. В тази страна можете да станете свидетели на така наречената етиопска кафена церемония, която е честа практика в ресторантите. Същността на церемонията е превеждането на кафето през целия му жизнен цикъл - от живото растение до чашата тъмна течност. Когато станете свидетели на цялата процедура - измиването на зърната, изпичането, смилането и най-накрая сваряването им, първата глътка ще ви се стори по-истинска и плътна от всякога.

 

САЩ - кафето от бензиностанцията

 

Както всичко останало в Америка, така и кафето тук е претърпяло трансформация в духа на забързаната консуматорска култура. Разточителното удоволствие от сутрешното кафе се е превърнало в механичен навик - няколко монети в кафемашината и чаша със съмнително съдържание, което по скоро наподобява тъмнокафяв чай с много, наистина много захар. В тези географски ширини чистото силно кафе не се цени особено. На почит са всякакви видове "кръстоски". Не се изненадвайте, ако в кафето си откриете карамел, течен шоколад, бита сметана, канела (любимата подправка на американците), дори разбито яйце със захар и мляко. 

 

Гърция - лед и пяна

 

Кой би предположил, че ободряваща напитка с френско име би могла да се бори по популярност с гръцкото узо? Фрапето несъмнено е един от символите на съвременната култура на южната ни съседка. Консумира се масово от млади и стари, от местни и чужденци. Според статистиката средното време за изпиването на едно фрапе е около... 93 минути - един истински ритуал в пълна противоположност на бързото обръщане на чашката с еспресо.

 

Ирландия - кафе на градус

 

Някъде там насред ирландските кръчми и прохладните вечери се ражда един необичаен вид кафе с гореща (алкохолна) кръв. Ирландското кафе започва историята си още през 1940 г., когато рецептата е измислена за пръв път. Днес отдавна е под светлината на прожекторите като коктейл, сервиран в баровете по цял свят. Горещо кафе, уиски, бита сметана и захар са съставките, които сътворяват традиционната ирландска напитка.

 

Още пътешествия можете да прочетете тук.

 

Рецепти