Йемен - там, където храна не се изхвърля
от Kulinar.bg | 21 април 2013
В крайбрежните райони се консумира повече риба и морски деликатеси

Кухнята на Йемен е напълно различна от широко известната кухня на Близкия изток. Нейна отличителна черта е, че всеки регион има свой собствен кулинарен облик.

 

Основното ядене за деня е обядът, който обикновено се консумира без прибори. За да бъде удобно храненето, се използва парче хляб, с което се загребва самата храна.

 

Основните меса, които се консумират, са пилешкото и агнешкото и по-рядко телешкото, тъй като то е по-скъпо. Съвсем естествено, в крайбрежните райони се консумира повече риба и морски деликатеси.

 

Месото се пече или вари, като характерно за страната е, че нищо от храната не се изхвърля и губи. Водата от вареното месо се запазва и от нея се приготвят супи. Към нея се добавят подправки, които превръщат течността в чудесен бульон. За тези, които могат да си го позволят, месото е неизменна част от ежедневното меню.

 

Сиренето, маслото и другите млечни продукти са по-рядко срещани в йеменските ястия.

 

Националното ястие на Йемен се нарича saltah. Въпреки че именно то е представително за кухнята на страна, във всеки регион то се приготвя по различен начин. Ястието е силно подправено и в основата му стои задушено месо. Към него се добавя специална смес от люти чушки, домати, чесън и смлени подправки. За гарнитура към него обикновено се сервират ориз, картофи, бъркани яйца или зеленчуци.

 

Maloofa, khubz и khamira са наименованията на най-популярните видове домашно печен хляб. В магазините обаче могат да се намерят и френски хлебчета, както и други видове тестени изделия.


Местното население готви супа, наречена shurba. Тя прилича повече на яхния, тъй като е много гъста. Прави се от леща, сминдух и агнешко месо.

 

Друго традиционно ястие е hadhramaut. Днес то вече се радва на голяма популярност на Арабския полуостров, както и в много други арабски страни, като Египет и Сирия.

 

Ястието mandi обикновено се прави от месо (агнешко или пилешко), ориз и микс от подправки. Месото обикновено е от младо животно и е по-крехко. Това, което отличава ястието, е че месото се пече в специална фурна, наречена tanoor. Тя представлява дупка в земята, която е покрита с глина. В нея се спускат сухи дърва, които се изгарят, за да се генерира много топлина и по този начин те се превръщат в дървени въглища. 

 

720

 

След като това бъде направено и самото месо се слага в пещта, но така че да не се докосва до въглените. След това фурната се затваря с цел димът да не излиза навън. Към ястието се добавят стафиди или кедрови ядки, които да го направят много по-вкусно. Mandi се сервира предимно при специални събития, сватби и празници.

 

Един от най-популярните и лесни за приготвяне десерти в Йемен се нарича bint al sahn. Той представлява сладък хляб, потопен в мед и масло.


Повечето хора в страната пият много подсладен чай, който наричат shai. Той се сервира в малки чашки и в зависимост от предпочитанията към него се добавя мляко, а понякога и ментови листа. Чаят има задължително място в закуската, а ако се поднася след обяд, на масата трябва да присъстват и бонбони или сладкиши. За повече аромат понякога се добавя и кардамон.

 

Кафето се нарича qahwa и е по-рядко консумирано от чая. То се ароматизира с джинджифил или други подправки. От кафени люспи се прави специално кафе, наречено qihsr.


Въпреки че ислямската култура и обичаи забраняват консумацията на алкохол, посетителите на страната могат да консумират алкохолни напитки в хотелите и на други специализирани места. Aко йеменски гражданин обаче купи алкохол, той бива наказан, тъй като това е незаконно.

Рецепти