Гуарана - повече кофеин дори от кафето
от Kulinar.bg
Какво знаем за "енергийното" растение

През последните години гуарана много нашумя покрай участието си в различни енергийни напитки, поради високото си съдържание на кофеин.

 

Какво всъщност знаем за растението?

 

Paullinia cupana, както се нарича на латински, е увивен вечнозелен храст от семейство Sapindaceae. Родината му е Южна Америка, по-точно Бразилия и Венецуела.

 

Името произлиза от гуаранския език (тупийски език), говорен от около 3 000 000 души в Парагвай и Боливия. В буквален превод то означава "плод като очите на хората".

 

Местното население си приготвяло билков чай от семената, които смилали на фин прах. От пудрата пък омесвали тесто, което оформяли като цилиндри.


Този продукт бил известен като "хляб от гуарана". Той се минавал на ренце, след това се слагал в гореща вода със захар.

 

Гуараната е внесена в Европа през 16 век от испанци. Комерсиализирана е през 1958 година.

 

Използва се в производството на безалкохолни и енергийни напитки, както и в студен чай и различни добавки. Любопитно е, че Южна Америка добива кофеин основно от гуарана.

 

Гуарана съдържа до 6% кофеин, като това количество я прави най-наситеното на кофеин растение.

 

Именно поради наситеността си с това вещество, растението представлява интерес за психолозите, по-конкретно за когнитивността.


Изследвания, извършени върху лабораторни плъхове, показали, че гуарана подобрява паметта и физическата издръжливост.


3287bf89-55a2-f267-68ce-a1b6809c1a0c

Гуарана капсули. Източник: Wikipedia

 

През 2007 година се стига до извода, че екстракт от гуарана в дози от 37.5 mg и 75 mg подобрява познавателната способност у човека.

 

Гуарана се използва с цел отслабване, за покачване атлетичната способност при спортисти, като стимулант, при хронична умора. Някои хора използват гуарана при ниско кръвно налягане, понижено сексуално желание.


По-нестандартни приложения на гуарана са при диария, треска, проблеми със сърцето, главоболие, болки в ставите и гърба. В производството на храна, растението открай време се използва като ароматизиращ агент.

 

Освен кофеин, гуарана съдържа теофилин и теобромин – химикали, които са близки до кофеина.

 

Страничните ефекти от консумацията на растението са същите като при предозиране с кафе – проблеми със съня, безпокойство, нервен стомах, сърцебиене. Както при кафето, честата употреба може да доведе до развитие на зависимост.

 

Сред рисковете от честата й употреба са повишаване на кръвното налягане, увеличена сърдечна честота и др.

 

Имайте предвид, че, въпреки широките си комерсиални приложения, растението не е изследвано в дълбочина.

Рецепти