Топ 50: Най-големите вкусотии в света
от Милена Димитрова | 22 януари 2013
Научете кои са най-вкусните световни ястия

Любовта към храната определено е една от движещите сили в този свят. А той, от своя страна, е пълен с толкова много вкусотии, че трудно бихме определили коя от тях е най-най-вкусната.

 

CNN обаче не са имали такива колебания, защото съвсем безапелационно обявиха кои, според тях, са 50-те най-вкусни храни на планетата.

 

Ястията са групирани по държавите на произхода им. Интересно е, че пържените картофки не присъстват, тъй като не е много ясно от къде точно идват те.

 

Първото място пък печели една от най-красивите и екзотични страни в света...

 

50. Пуканки с масло, САЩ

 

Царевицата е едно от индустриалните хранителни чудеса на новото време. Пуканките с масло, най-често консумирани в кино-салоните, са в дъното на тази класация. Вероятно защото дори не са истинско ястие, а просто солено лакомство.

 

49. Масала Доса, Индия

 

Веганското индийско ястие всъщност представлява вид палачинка, която се пълни с пикантни картофи. Съдейки по индийската кухня като цяло, палачинката заслужено присъства в този топ 50.

 

48. Картофен чипс, САЩ

 

Дали защото американци са изготвяли класацията, чипсът присъства. Изобретен от американски шеф-готвач по случайност, хрупкавото картофено изкушение днес се консумира дори и в най-затънтеното кътче на света.

 

47. Паеля с морски дарове, Испания

 

Скариди, омари, миди и сепия с бял ориз и много подправки, тази паеля, характерна за Валенсия, ни припомня, че лятото бързо ще дойде.

 

46. Сом Там, Тайланд

 

Най-известната тайландска салата се прави от чесън, люти чушки, сок от тамаринд, рибен сос, фъстъци и куп други чудесии.

 

45. Пиле с ориз, Сингапур

 

Често наричано „националното ястие“ на Сингапур, това пиле с ориз винаги се сервира с тъмен соев сос, чили с чесън или джинджифил.

 

44. Путин, Канада

 

Пържени картофи, задушени в сирене, извара и кафяв сос. Звучи странно, но канадците твърдят, че е много вкусно. Най-вкусно било в 3 сутринта след няколко бири.

 

43. Тако, Мексико

 

Неслучайно манията по мексиканската кухня е превзела толкова много страни. Главните виновници за това са именно апетитните тако.

 

42. Тост с масло и „Marmite”, Великобритания

 

Тайната на въпросния сандвич се крие именно в бурканчето Marmite. Въпросната вкусотия за мазане върху филийка се прави с екстракт от мая. Много вкусна била, наистина.

 

41. Смърдящо тофу, Югоизточна Азия

 

Казват, че това е едно от най-странните ястия на планетата. Конкретно за тази част на Азия, то е направо иконично.

 

40. Марципан, Германия

 

Не се заблуждавайте от евтините имитации, истинският марципан е съвсем различна работа. А в Германия знаят как да го правят.

 

Следващите места в тази класация са отредени на италианската шунка, испанските фахитас, италианската лазаня, френските кроасани, иранския кебап, американските понички и т.н. Предлагаме да минем към най-съществената част, а именно челната десятка...

 

10. Пиле Муамба, Габон

 

Оригиналната рецепта съдържа пиле, лют сос, чесън, домат, чушка, сол, бамя и палмово масло.

 

9. Сладолед, САЩ


Защо точно американският сладолед е в топ 10, не можем да кажем със сигурност. Искрено предпочитаме италианския.

 

8. Том Юм Гоонг, Тайланд

 

Този тайландски деликатес съдържа скариди, гъби, домати, лимонова трева, галангал и листенца от кафир-лайм. Само описанието ни спечели.

 

7. Пенанг асам лакса, Малайзия

 

Пикантно-сладката скумрия е едно от най-известните блюда в тази част на света.

 

6. Хамбургер, Германия

 

Когато нещо е толкова вкусно, че хората хвърлят милярди всяка година, няма как да не присъства в тази класация. Колко здравословно е, е съвсем отделен въпрос.

 

5. Патица по Пекински


Китайската кухня неслучайно е превзела света. С тази ароматна и хрупкава патица ще съблазните всеки гладник.

 

4. Суши, Япония

 

Напълно заслужено, сушито е заело високата четвърта позиция. Едва ли ще се открие модерен човек, който да не е опитал оригиналното японско ястие.

 

3. Шоколад, Мексико


Маите са го консумирало като напитка, а Ласе Халстрьом направи филм за него. Шоколадът е най-голямото световно сладко изкушение.

 

2. Неаполска пица, Италия

 

Това е и най-старата рецепта за пица в света. Толкова вкусна е, че една никога не стига!



1. Къри Масаман, Тайланд


Светът определено много си пада по пикантни ястия. Изненадващо или не, това тайландското къри е посочено като най-вкусната храна на Земята. Поне според CNN.


Убедени сме, че е адски вкусно и балансирано. Лютичко, с аромат на кокос, сладко и солено, толкова много вкусове е събрало това къри, че се е превърнало в най-желаното блюдо. Виждате го на снимката горе.

Рецепти