Топ 10 на най-добрите ресторанти в Париж
от Kulinar.bg | 20 ноември 2012
За любителите на френската кухня

Въпреки че Париж обикновено се спряга като "най-романтичния" град в света, той е не просто романтика. Париж е синоним на изтънченост, класика и хубава храна. Всъщност в случая определението "хубава храна" далеч не е най-точното, защото главните готвачи в десетте най-добри парижки ресторантa според The Guardian, със сигурност се стремят към звездите...


Le Meurice

 

 2930

 

Всеки, който копнее за истинско гастрономическо приключение, трябва да посети великолепния ресторант на хотел "Meurice”, точно в сърцето на града. Подовете-мозайки, кристалните полилеи и тежките завеси, зад които се спотайват Jardin des Tuileries (Градините на Тюйлери), са само малка частица от вълшебството. Все пак най-големите почести тук не са за декоратора, а за главния готвач Яник Алено, който преди няколко години получи третата си звезда от "Мишлен".

 

Тайната на Мосю Алено се крие в задълбоченото му познание на кулинарните техники на един друг френски майстор в кухнята – Огуст Ескофие. Хрупкави зелени равиоли с фрикасе от охлюви и див чесън или пък гълъб, маринован във френско червено вино? Французите определено не си поплюват...

 

Ако сте в Париж и искате да вечеряте тук, пригответе си минимум 200 евро.

 

L'Astrance

 

2957

 

Ресторантът с шеф Паскал Барбо също е една чудесна инвестиция за любителите на френските гурме ястия. Заведението, намиращо се на малката калдъръмена уличка "Бетовен", ще ви даде ясна представа за това, какво представлява модерната френска кухня. Мосю Барбо, който преди време е готвил за адмирала на френската флота, обича плодове, зеленчуци и свежи подправки, с които експериментира по най-неочаквани начини.

 

Huitrerie Regas

 

Това е подходящо място за любителите на морските дарове. Ресторантът не е особено скъп и не ви е нужна резервация, за да го посетите. Предлага страхотна селекция на бели вина, най-вече от долината Лоар.

 

Маceo

 

Или един френски ресторант с английски шеф. Марк Уилямсън с огромно удоволствие ще ви приготви миди с масло от водорасли в легло от киноа и див лаврак с бейби морковчета и други чудесии. Местенцето може да се похвали и със страхотен списък от вина.

 

Spring

 

Ресторантът с пролетно име е с главен готвач, роден в Чикаго, но влюбен в Париж. Казано накратко, това е поредното доказателство за това, колко традиционна и космополитна може да бъде френската кухня, едновременно. Един от специалитети тук е пъстърва от Баската област с авокадо и кориандър и скариди в легло от бейби копър. Ще откриете и специален вино-бар.

 

Les Tablettes

 

2931 

 

Или един ресторант, който ще ви достави не само кулинарна наслада, а и естетическа такава. Лекият модернистичен интериор идеално пасва на неговото меню, както и на усмихнатия главен готвач Жан-Люи Номико, който ще ви впечатли със своите калмари и артишок, приготвени в бяло вино, лимон и билки.

 

Le Stella

 

 2963

 

Или една от малкото истински бирарии в Париж, която не е притежание на ресторантьорска верига. Тук може да похапнете страхотна лучена супа, пържола тартар и крехко агнешко. Намира се на авеню "Виктор Юго".

 

Тhoumieux


2964


Шикозната Brasserie Thoumieux (пивоварна "Томю"), закупена през 1923 г. от Марсиел Томю и тотално преобразена през 2009г. от настоящия й главен готвач Жан-Франсоа Пиеже, определено ще ви впечатли с атмосферата си. Тук знаят, че човек днес излиза не само за да си похапне, а и за да се позабавлява с приятели. "Томю" наскоро спечели две звезди от "Мишлен".

 

Yam'Tcha

 

2975


Собственици на интересното заведение са ученичката на Паскал Барбо Аделин Гратар и нейният съпруг, когото тя среща в Хонконг. Досещате се, че ресторантът не е типично френски, а със силно азиатски полъх в менюто. Вместо вино, може да се спрете на някой от многобройните видове чай.

 

Ze Kitchen Galerie

 

 2965

 

Наподобяващ много арт-галерия, за което подсказва и името му, този ресторант предлага предимно модерни френски рецепти. Шеф Уилям Льодой също е вдъхновен от кухнята на Азия, в частност Тайланд, както ще усетите от ароматните ориенталски подправки в неговите ястия.

Рецепти