Тамаринд! Запознайте се!
от Kulinar.bg
Малко познато тропическо дърво

Тамаринд е бобово дърво, характерно за тропическа Африка. Родът " Tamarindus” е единствен представител. Дървото дава плодове, годни за консумация, които се използват в кулинарията по цял свят.


Другите приложения на тамаринд са разнообразни – от медицината до препарати за полиране на метални повърхности. Дървеният материал служи много успешно за направата на всякакви дърводелски изделия.


Имайки предвид това широко приложение, тамариндовото дърво вече се отглежда на много места, където климатът го позволява – тропически и субтропическите зони. В Судан все още се среща див тамаринд, отглежда се още в Нигерия, Камерун и Танзания.


В Оман също е установен растежа на дървото на морските склонове на планините. През 16 век започва отглеждането на тамаринд в Мексико и до такава степен навлиза в кухнята, че се превръща в една от основните подправки в мексиканската кулинария.


Днес Южна Азия и Мексико остават най-големите потребители и производители на тамаринд. Твърдата зелена част на плода за мнозина е кисела и се използва като компонент на пикантни ястия.


Узрелите плодове са сладки и се използват като съставка на сладоледи, сорбета, десерти, сладко и различни закуски. В Индия се прибавя в традиционната супа от леща, зеленчукови супи, няколко вида лютеници.


Комбинация от захар, подправи и тамаринд се прибавя към ястия, за да придобият горчиво-сладък вкус. В Мексико нова напитка кръстена на плода "Agua de tamarindo", е много популярна.


Може да се добави като гарнитура на бобови ястия и ориз. Вариантите са много, колкото широко е и разпространението на тамаринд. В Нигерия отвара от листата се ползва за лечение на стомашни разтройства, обща болка, треска, почистване на кожата.

 

Рецепти