Учените: Плодовете няма да спасят високото ви кръвно
от Kulinar.bg | 12 април 2013
Ново проучване оборва още един мит на тема здравословно хранене

Ново изследване показва, че консумацията на повече сурови плодове или сок не води задължително до понижаване на кръвното налягане, съобщава iNews.bg.

 

В проучването са включени 4680 души на средна възраст от четири държави - Япония, Китай, САЩ и Великобритания.

 

Според по-стари проучвания, ако човек яде повече плодове и зеленчуци, това след време води до понижение на кръвното налягане. Учените обаче твърдят, че не е изяснена специфичната роля на плодовете по този въпрос.

 

Според специалистите от Импириъл колидж в Лондон подобна зависимост не съществува.

 

Това е установено, след като участниците в изследването трябвало да отговорят на въпроси от типа на какво са консумирали в два последователни дни. Освен това било измерено и кръвното им налягане.

 

Изчисленията били направена на базата на плодовете и плодовия сок и на 1000 калории приета храна.

 

Хората, изследвани в САЩ, консумирали най-малко количество плодове. Те са хапвали средно по 52 грама плодове на ден, което е еквивалентно на половин ябълка. Най-много плодове ядат в Китай, където се консумират по 68 грама плодове на ден.

 

Резултатите показали, че пиенето на плодов сок не е често разпространено в азиатските страни.

 

В крайна сметка се оказало, че няма пряка връзка между консумацията на пресни плодове и кръвното налягане. При доста случаи в Япония и Китай дори се стигнало до обратния ефект - повишаване на кръвното налягане, но то било в минимални стойности.

Рецепти