Списък с храните, предпазващи от рак
от Kulinar.bg | 08 октомври 2015
И сърдечносъдови заболявания

34157

 

Американският институт за изследване на ракови заболявания е направил един списък с храни, които предпазват от рак и сърдечносъдови заболявания.

 

Ние сме говорили за техните ползи под една или друга форма, но нека си направи едно обобщение, за да затвърдим знанието.

 

Ще ви предложим информация, наситена с понятия на различни вещества и елементи. Не е толкова съществено да запомним имената им. Тази информация е за по-любозманателните ни читатели. Разбира се, най-важното тук е да запомним храните, които съдържат тези така важни елементи. И след това да ги включваме в храненето си възможно най-често.

 

Каретоноиди (ликопен, лутеин, зеаксантин) – съдържат се най-много в моркови, домати, диня, зеленолистни и кайсии. Предпазват зрението, сърцето, рак на простата, дебелото черво, белите дробове и гърдата.

 

Диалил и дисулфиди – всички видове лук и чесън. Предпазват сърцето и простата от рак.

 

Флавоноиди – чай, кафе, ситруси. Намаляват риска от рак на устната кухина, гърлото и томаха.

 

Индоли – броколи, карфиол, зеле, корени от брюкселско зеле. Предпазват от рак на гърдата, засилват паметта, намаляват риска от сърдечносъдови болести. 

 

Изофлавоноиди – соеви зърна (тофу уи соево мляко). Превенция на рака на простата.

 

Феноли – горски плодове, ябълки, пълнозърнести храни, ядки. Освен превенция на рака, се борят и с високия холестерол.

 

Полифеноли – зелен чай, грозде и вино. Предпазват сърцето от различни заболявания.

 

Сапонини – бобови култури. Наламяват нивата на лошия холестерол.

 

Предлагамев и да си припомните и една интересна информация за връзката между гените и храната.

 

Информацията за тази статия е взета от prevention.com

 



Рецепти