Пърженето предизвиква рак на белия дроб?
от Kulinar.bg | 17 февруари 2014
Особено опасно е пърженето в олио от рапица

Ракът на белия дроб винаги се е свързвал с тютюнопушенето. Факт е обаче, че при висок процент от случаите, диагностицираните със заболяването пациенти никога не са пушили през живота си.

Тази информация е причина учените да търсят други фактори за появата на този вид рак. За огромен шок, данни от изследвания откриват връзка между рака на белия дроб и... готвенето.

Според различни статитистики, ракът на белия дроб е по-разпространен при жени непушачи, отколкото при мъже.

Това с пълна сила се отнася за жените в Китай, където тютюнопушенето като цяло не е толкова разпространено, колкото е в западните страни. Извършени са няколко изследвания в източноазиатската страна, които да открият причината за появата на болестта.

Това, което откриват изследователите, може да ви изуми и дори изплаши. Оказва се, че именно начинът, по който китайците приготвят храната си, може да е виновен за високия процент на рака. Става въпрос конкретно за пърженето в уок тиган и за изпаренията, които се отделят и вдишват по време на готвенето. Въпросните изпарения са особено вредни и потенциално опасни за пушачите.

Един от извършените научни тестове се фокусира именно върху изпаренията, които се отделят по време на пържене, а други – върху различните видове мазнина, която се използва.

За съжаление, учените не могат да определят приготвянето точно на кои храни и в коя мазнина е най-опасно. Все пак, те имат подозрения, че олиото от рапица крие най-големи рискове.

Рецепти