Перфектната коледна порция е изчислена
от Kulinar.bg | 13 декември 2013
Точно колко протеини, минерали, витамини и въглехидрати трябват?

Може би си мислите, че науката няма никакво отношение към Коледа, но не сте познали. Британски учени се заеха със задачата да открият формулата за перфектната коледна вечеря, съобщава Дейли Мейл.

 

Целта на въпросната формула е да изчисли точното количество храна, което да се похапне по време на празничната вечеря, за да се избегне преяждането и неприятните му последствия.

 

Перфектната коледна порция съдържа точно 150 грама печено пуешко, 100 грама сос от месо, 110 грама пълнеж от кестени, 15 грама боровинков сос, 1 наденичка чиполата, 80 храма печени картофи, 150 грама задушени кълнове, 160 грама задушени задушени моркови и 150 грама червено зеле.

 

Тези количества са изчислени по поръчка на веригата супермаркети Алди, много популярни на Острова, от доктор Дейвид Луис и специалиста по хранене доктор Маргарет Юфера-Лийч.

 

Екипът е открил точно колко протеини и аминокиселини, съдържащи се в пуйката, въглехидрати в картофите, витамини и минерали в зеленчуците, са необходими на човек, за да се засити, без да усеща тежест.

 

А след основното блюдо, специалистите съветват сънародниците си да похапнат точно едно парче коледен пудинг, тежащо 28 грама, както и 1 мандарина.

 

Разбира се, покрай тези изчисления, веригата супермаркети не е пропуснала да промотира своите готови продукти за Коледа, най-вече пайове и пудинги.

 

И все пак, съветите на учените изглеждат съвсем логични. И вие можете да се придържате към тях, особено ако сте решили да изпечете пуйка за коледната вечеря.

Рецепти