Къде живее Дядо Коледа и какво похапва?
от Kulinar.bg | 04 декември 2023
Как къде? В Лапландия!

Има място, където коледните чудеса, които гледаме по телевизията, се случват реално. Играещи деца със зачервени бузи, коледни песни и звънящи камбани, стотици хора, сгряващи се с приказни емоции от минусовите температури. Това може да се види само в Лапландия, където живее не кой да е, ами самият Дядо Коледа.

 

Лапландия е най-северната финландска провинция, която се превръща в зимна мечта по време на коледните празници, а и не само. Единствено там всеки месец времето е различно, понякога няма дни, а северното сияние може да се види над 200 пъти в годината.

 

Лапландия е смесица от четири култури – финландска, шведска, норвежка и руска. В провинцията живеят три типа местни жители, които говорят на шест различни диалекта и изповядват различни религии.

 

Столицата на област Лапландия е Рованеми. Градчето е разположено точно на Северния полярен кръг, между хълмовете Оунасваара и Коркаловаара, в долината на река Кемийоки. Той е административен, културен и туристически център. Населението му е около 35 000 души.

 

За елените и хората

 

Местоположението на града е причината в него да има, освен четири сезона, и четири полусезона. От края на месец ноември до средата на януари се спуска полярната нощ. Тогава температурите могат да достигнат и до 30 градуса под нулата. След силния снеговалеж, в края на февруари слънцето започва да свети все по-дълго, а през юни и юли идват и полярните дни.

 

Един от най-интересните факти за Лапландия е това, че там живеят повече елени, отколкото хора. Те се отглеждат като полудомашни животни и всеки елен си има собственик. Има, разбира се, и животни, които скитат свободно, но те се прибират във фермите през най-студените зимни дни, за да не умрат от глад.

 

Безспорно най-привлекателната причина за посещение в Лапландия обаче е Дядо Коледа. На Пощенския клон на "белобрадия старец" всяка година пристигат над 500 хиляди писма с желания на деца от целия свят.

 

Мястото, където се намира работилницата на Дядо Коледа, е пещерата Корватунтури. Тя е на около 10 километра от центъра на Рованеми. Мястото има три върха, които приличат на уши. "Корва" означава "ухо" на фински и за това се смята, че това са ушите, с които Дядо Коледа чува всички желания на децата по света. Там се организират много панаири и фестивали, които правят всекидневието на местните и на гостите на Лапландия още по-коледно.

 

 Източник: Уикипедия

 

Хиляди туристи, привлечени от възможността да посетят това място, се наслаждават на компанията на Дядо Коледа през цялата година. Той постоянно приема малки и големи, за да чуе какви са техните желания и за да се снима с тях.

 

Местни хора обаче твърдят, че истинската работилница, където елфите неспирно се трудят и правят играчки за децата, се намира дълбоко в недрата на планината. Според легендата, до нея може да се стигне по заплетени тайни тунели, за които знаят само Дядо Коледа, елфите и Баба Коледа.

 

Лапландия е смесица от много забавления, за това провинцията предоставя възможност и за отдих. Според местните жители, няма нищо по-хубаво от сауната. Те често си позволяват тази типична за това място екстра. Много хора имат сауни дори в домовете си.

 

Няма как да минем и без неповторимите вкусове на сладкиши и напитки. Уханието на джинджифиловия кекс и канелените курабийки изпълва сладкарниците с празнично настроение.

 

Кухнята на Лапландия

 

Част от лапландската кухня са традиционната сьомга и прясната риба. Интересни са и необичайният пикантен стек от северен елен, както и лосовото варено. За десерт задължително се поднася сладкиш от местни диви къпини.

 

Една от най-известните напиткит е гльог, което представлява ароматно плодово-алкохолно сгряващо питие. Другата напитка със загряващо действие е глинтвайн, което буквално означава "пламтящо вино". За по-голям огнен ефект, в него понякога се добавя ром или коняк. В рецептата могат да се добавят и ябълки, кайсии или други плодове.

 

Тази напитка е истински био-енергетик с отлично сгряващо действие, активизиращо защитните сили на организма. Затова и приложението й е така широкоразпространено в Лапландия, макар в действителност да е немско питие.

 

Ето и примерна рецепта за глинтвайн:


Продукти:


1 с.л. сухо червено вино
1/2 чаша захар
15-20 зрънца черен пипер
5 цветчета карамфил
1 щипка смляна канела

 
Начин на приготвяне:


Всички изброени съставки се сипват във виното и то се вари, докато заври. Не трабва да кипва! Сервира се горещо във високи и прозрачни чаши, с парченце лимон.

Рецепти