Витамин - произход и видове
Кога се появява терминът за първи път и кои са витамините в таблица

Общо казано, витамините са органични съединения, от които в определени количества се нуждае всеки организъм, за да бъде той жив и здрав. Човек се снабдява с витамини чрез храната, тъй като тялото не може да продуцира достатъчно количество, по-често - никакво.

 

Важно е да се знае (или по-скоро да се припомни), че всяко органично съединение съдържа въглерод. Когато един жив организъм не може да произведе достатъчно от даденото съединение и трябва да си го набави чрез храната, се говори за витамин.

 

Понякога съединението Х е витамин за човека, но не и за животно. Например витамин С (аскорбинова киселина, L-аскорбат) е необходим за хората, но не и за кучетата, тъй като последните си го синтезират сами, докато хората не могат.

 

Казано съвсем накратко, витаминът представлява:

 

органично съединение, съдържащо въглерод;

 

основна (есенциална) хранителна съставка, която човешкото тяло не може да възпроизведе, така че трябва да си я набави чрез хранене.

 

Според http://www.medilexicon.com витаминът е представител на група органични съединения, наличен в храната в минимални количества и жизнено важен за нормалния метаболизъм. Недостатъчните дози в начина на хранене могат да доведат до появата на т.нар. "заболявания на дефицита".

 

История

 

Още древните египтяни били наясно с това, че определени храни са полезни за определени части от тялото, без въобще да са познавали термина. Именно те знаели, че черният дроб помага при кокоша слепота – заболяване, за което днес знаем, че се поражда от дефицит на витамин А.

 

Дългите презокеански пътувания през Ренесанса, по време на които екипажите нямали достъп до свежи плодове и зеленчуци, винаги били "придружавани" от най-различни болести.

 

През 1747 година шотландският хирург Джеймс Линд открил, че чудните цитруси помагат при скорбут – смъртоносно при нелекуване заболяване, при което колагенът не се формира правилно. Няколко години по-късно, през 1753, Линд публикува своя Трактат върху скорбута (Treatise on the Scurvy), в който препоръчва приема на лимони и лайм с превантивни цели.


Информацията достига до Британската кралска армия няколко десетилетия по-късно, когато започват арктическите експедиции. Не всички на борда обаче вярват в това, че лимоните ще ги спасят от скорбут.


Вместо превантивния прием на плодовете, те поддържат тезата, че здравословният (спрямо тогавашните разбирания) начин на живот и хигиената са достатъчни. В резултат на тяхното недоверие, епидемиите продължават, а дефицитните заболявания се увеличават.

 

В началото на 19 век, въз основа изучаване на подобни сценарии, учените успяват да изолират и идентифицират няколко витамина. Липидите в рибеното масло използвали за лечение на рахит у плъхове, като водоразтворимият нутриент тогава наричат "антирахитичен А". Именно това е и раждането на първия витамин – А, въпреки че биоактивността на това съединение по-късно променя неговото наименование на витамин D.

 

Произход на думата "витамин"

 

През 1881 година руският хирург Николай Лунин изучава ефектите от скорбут. Той храни мишки с изкуствена смес, приготвена от отделните съставки на млякото, познати тогава – протеини, мазнини, въглехидрати и соли. Мишките, които получавали веществата поединично, умрели. Мишките, които били хранени с мляко, оцелели и се развили нормално.

 

Тогава ученият заключава, че "всяка натурална храна съдържа, освен познатите съставки, малки количества други субстанции, жизненоважни за живота."

 

През 1910 година първият комплекс витамини е изолиран от японския учен Умерато Сузуки, който успява да извлече водноразтворими микронутриенти от оризови трици. Сузуки публикува резултатите в научен журнал, но не успява да набере достатъчно популярност. През 1912 година полският биохимик Казимир Функ изолира същия комплекс микронутриенти и, по предложение на Макс Нийренщайн, го нарича vitamine vital amine (жизненоважен амин).


Видове витамини


Четете таблицата както следва:

 

Комплекс витамини; химическо наименование; вид на разтворимост; препоръчителна дневна доза между 19 и 70 години; хранителни продукти, съдържащи витамина.

17623

Таблица: Милена Димитрова

 

Рецепти