Пектин - природен желиращ агент
Пектинът се съдържа в растенията, играе ролята на сгъстител в храната

Ако идеята за желиращ агент, направен от сварени кости и хрущяли (желатин), не ви се нрави по една или друга причина, то можете да се обърнете към пектина. Пектинът се намира в клетъчната стена на сухоземните растения.

 

Извлича се от цитрусите и ябълките, това са плодовете, които съдържат най-голямо количество пектин. Той има стягащо, желиращо действие. Използва се за сгъстяване на мармалади и конфитюри, може да изиграе ролята и на стабилизатор за храната. Ако не се добави пектин в мармалада, той би приличал повече на сладък сок. Не само тук пектинът има приложение като желиращ агент. Може да се добави към кремове, бонбони, пълнежи на сладкиши, мляко, желираните бонбони, които децата така обичат, и др.

 

Другите плодове, богати на пектин са кайсия, гуава, дюла, слива, цариградско грозде. Обобщено казано, по-меките плодове (череши, ягоди) съдържат по-малко пектин.

 

Често се използват корите на цитрусови плодове, за да се извлече пектин. Джибрито, което за повечето от нас е ненужно, може да послужи като суровина, от която да се извлече пектин. Търговският облик на пектина е прехообразна маса с бял до светло кафяв цвят. Но се предлага и като хранителна добавка, под формата на хапчета.

 

Пектинът е полезен за чревната флора, помага за нормализирането на нивата на холестерола в кръвта и др. Цялостната положителна дейност на пектина, спрямо храносмилателната система, може да помогне и в профилактика срещу диабет и затлъстяване.

 

Както винаги сме казвали, нещо което може да се набави от природата, не трябва да се взима под формата на хапчета, макар и пречистени добавки, не е ли най-добрият вариант да се хапват повече ябълки, особено когато сега е сезонът им.

 

Знаете, че не всички Е-та на етикетите на храните, са вредни за здравето ни. Пектинът можете да срещнете изписан като Е-440.

 

Скорошни изследвяния, доказват, че пектинът има и очистващо свойство. Способен е да изкара токсините от организма и да го прочисти.

 

Рецепти