Цитрус
от Kulinar.bg
Научете повече за семейството на цитрусите

Цитрусът е от семейство Седефчеви, което съдържа около 1500 вида. Счита се, че е произлязъл от региона между Югоизточна Азия и Североизточна Индия, Мианмар и китайската провинция Юнан. Най-добрите примери за цитрусови плодове са портокалите, лимоните, грейпфрутите и лаймовете.

 

Името на цитруса произлиза от латински, в който език се отнасял конкретно до цитрона.

 

Цитрусовите растения са големи храсти или малки дървета, достигащи височина до 15 м, с бодливи пъпки и последователно разположени вечнозелени листа.

 

Цитрусите са известни със своя аромат, който се дължи на флавоноиди и лимоноиди. Сокът от цитрус е с високо съдържание на лимонена киселина.

 

От fitwell.bg за тях още научаваме, че са много богати на витамин С, който е известен с това, че е верен помощник на имунната система. Имат силни противокиселинни свойства и са пълни с вода, т.е. поддържат организма добре хидратиран.

 

Според доклад на Обединените нации от 2007 година, най-големите производители на цитрусови плодове са Бразилия, Китай, САЩ, Мексико, Индия и Испания. Китай произвежда най-много мандарини, Индия – най-много лимони и лаймове, а Бразилия – портокали.

 

 

Цитрусите имат широко приложение в кулинарията, но най-често се похапват в свеж вид, като просто им се обели кората. Грейпфрутът пък се разрязва на две и може да се яде със специална или обикновена лъжица.

 

Сокът от всички цитруси се използва в направата на редица коктейли. Може да се добавя към чаша вода. Настърганата лимонова или портокалова кора се използва като естествен оцветител в сладкарството.

 

Рецепти