Ябълка
от Kulinar.bg
По света има над 7 хил. вида, най-голям производител е Китай

Ябълката е позната на човечеството от хилядолетия. Изключително популярен плод в Европа и Азия, тя добива известност и в Северна Америка след нейното колонизиране. 
 

В момента по света същесвтуват и се отглеждат над седем хиляди вида ябълки. Най-голям световен производител на този плод е Китай. 
 

На ябълката се приписват редица полезни качества, препоръчва се да се консумира както в суров вид, така и като съставка на различни ястия. 
 

Все пак е добре да се има предвид, че някои хора са алергични към иначе вкусната ябълка. Това е така заради наличието в нея на вид протеин, причиняващ алергични реакции, подобни на поленовите. Ябълковата алергия е сравнително рядко срещана (предимно в Северна Европа) и рискът от нея силно намалява при термична обработка на плода. 


 

Самият той може да се похвали много ниска калоричност и да претендира за титлата „Най-добър приятел на спазващите диети“ (в една средно голяма ябълка има само 90-95 калории). 
 

Освен това чрез приемането на тази супер храна организмът ни си набавя пектин. Последният подобрява функцията на дебелото черво, регулира метаболизма, снижава нивата на кръвната захар след прием на въглехидрати и удължава чувството за ситост след хранене. 

 

Накрая ще припомним и че ябълката освежава дъха и може да изиграе ролята на естествена четка за зъби в случаите, когато не разполагаме с такава наблизо. Най-подходящи за тази цел са по-киселите сортове. 

Рецепти