Българските суперхрани - супер вкусни и полезни
от Мартина Николова | 04 март 2013
Това са храни, богати на витамини и минерали

Здравословният начин на живот, най–обобщено казано, означава здравословно хранене, повишаване на физическата активност, съответно понижаване на стресовите ситуации, и пълноценна почивка.

 

Въпреки че не можете сами да контролирате нивото на стрес в живота, бихте могли да си набавите така важните за организма елементи с помощта на т.нар. "суперхрани". Както знаете, това са храни, богати на витамини и минерали. В последно време се наблюдава обедняване на почвата, което предизвиква и все по–голямата нужда от суперхрани.

 

Редица зеленчуци са загубили напълно някои от свойствата си. Например витамин А липсва в картофите. Пчелният прашец, или българската суперхрана, както още се нарича, е мнодо добре да присъства в менюто, ако се подлагате на детоксикираща диета.

 

Пчелиният прашец подпомага изграждането на костната система, нормализира кръвното налягане, чрез въздействие върху кръвния поток, също така е богат на лецитин, което подпомага масната обмяна и нормализира теглото.

 

Прашецът е богат и на селен, който пък от своя страна действа добре при профилактика на раковите заболявания. Зеленолистните зеленчуци са изключително богати на фитонутриенти, които са смятани за едни от най – мощните антиоксиданти. Храни, наситени с фитонутриенти са спанак, коприва, зеле, магданоз, лапад, киселец, ядките, всички сурови плодове и зеленчуци.

 

Някои предпочитат да си набавят витамини и минерали чрез хапчета, но специалистите съветват да се избягва този метод. За да бъдат пълноценно усвоени от организма, храносмилателната система трябва да е напълно здрава.

 

Ако все пак решите да прибегнете до медикаменти, добре е да знаете, че витамините се приемат сутрин, а минералите - вечер. Ако храните, влизащи в категорията „супер“, не са ви по вкуса и не искате да пиете витамини на хапчета, винаги можете да се обърнете към добре познатия и вкусен мед.

 

Медът е богат на витамини, минерали и аминокиселини, както и на вещества, които действат като антиоксиданти. Медът е изцяло натурален продукт и не съдържа никакви добавки и консерванти.

Рецепти