Перфектният български домат
от Kulinar.bg | 19 март 2013
Български учени разработиха домат, който е връх в зеленчуковото производство

За съжаление, живеем във време, в което нито един продукт не е такъв, какъвто е бил преди години.

 

Вероятно поради тази причина, именно носталгията по качеството, колектив от учени от пловдивския Институт по зеленчукови култури "Марица" към Селскостопанската академия (ССА) разработи иновация в областта на зеленчуковото производство. Те създадоха нов хибриден сорт домати - "Копнеж F1".

 

Продуктът беше отличен на тазгодишното издание на международната селскостопанска изложба "Агра" като най-добра иновация в категорията "Сортови семена и посадъчен материал". Проявата се проведе традиционно в залите на Международния панаир в Пловдив.

 

Интересни факти за новия сорт разказаха специално за Econ.bg от Селскостопанската академия.

 

Доматите "Копнеж" са перфектни за свежа консумация и за промишлена преработка, разказва директорът на научното звено доц. д-р Стойка Машева. Плодовете му са интензивно червени, много едри и тежат средно по 180-280 грама. Имат приятен сладко-кисел вкус и типичен доматен аромат. Особено подходящи са и за консервиране.

 

Хибридът е признат за нов сорт на Експертна комисия през 2012 г. Тогава се е сдобил със сертификат от Патентното ведомство от 31 август 2012 година. "Копнеж F1" е резултат на целенасочена селекция за повишаване на натуралните антиоксиданти в плодовете и запазване на традиционния български доматен вкус.

 

Най-ценното качество на сорта е обаче високата биологична стойност, която се определя от концентрираното съдържание на антиоксиданта ликопен (8.29 до 9.95 mg%).

 

Затова доматите са много подходящи за производството на натурални сокове, пюрета и други доматени продукти, които съвсем успешно могат да се използват в профилактичното и диетично хранене като функционална храна.

 

Още за "Копнеж F1" научете от най-информирания сайт Econ.bg! Не пропускайте да ги последвате във Фейсбук.

Рецепти