Опасни ли са месните продукти на българския пазар?
от Камелия Маринова | 27 ноември 2013
Истината за вредата от каймата и колбасите

Кайма, кренвирши, шунка, колбаси и пастет – обичате ли тези месни продукти? А знаете ли какво е тяхното съдържане? Истината е, че все повече и повече специалисти в областта на здравословното хранене отричат консумацията на тези меса с неясен произход и състав. Защо? Отговорът е само един – те водят до най-различни болести, включително и до рак.

 

Състав на месните продукти

 

В евтините кайми и най-различни видове колбаси се съдържат голямо количество сланина, соя и консерванти. В състава на тези храни присъстват и много овкусители, соев концентрат и вещества за увеличаване теглото на продуктите.

 

В състава на кренвиршите например има 25 % протеин, 15 % процента пилешко месо, 7 % друго месо, 7 % брашно или нишесте, 3 % овкусители и 45 % смляна емулсия от сварени на каша кожи, вътрешности и сухожилия.

 

Според специалистите, ако приемаме минимално количество от консервантите, вредата няма да бъде толкова голяма. Но с течение на времето, при постоянен прием на тези вредни вещества, в стомаха те се натрупват с килограми и за организма ни е непосилно да ги преработи. За него те са непознати вещества, които той не разпознава и не обработва. Така, с натрупването на тези добавки, в тялото те се "превръщат" в ракови клетки, които могат да образуват злокачествени тумори.

 

Е-консервантите

 

Част от тези вредни химични елементи, използвани в каймите и колбасите, са: Е 252, Е 280, Е 451, Е 480, Е 621. Е-тата с номера от 200 до 290 са консерванти. Например Е 252 е калиев нитрат, който е канцерогенен и е алерген. Той се използва за по-дълго съхранение на месо и месни консерви. Е-тата след 400 са гуми, емулгатори и стабилизатори. Е 451 е трифосфат, който се използва за направата на наденици и колбаси. Действието на трифосфатите е удобно за производителите на тези продукти, защото при употребата им мускулните влакна на месото натрупват голямо количество вода. Така се увеличава теглото на продукта и обемът може да се уголеми повече от два пъти. Е-тата след 600 са вещества, усилващи вкуса и аромата. Е 620 е глутаминова киселина и се използва главно като овкусител.

 

По повод вредните съставки в месото, диетоложката Донка Байкова обяснява пред сп. "Ретро", че мононатриевият глутамат участва във всички обработени месни продукти на българския пазар. Той представлява комбинация от много Е-та. Специалистката допълва, че досега не са правени проучвания какви щети може да нанесе тази чудна комбинация върху човешкия организъм. Все пак е ясно, че, вследствие на нейната употреба, се появяват възпаления на стомашно-чревния тракт и алергични обриви, както и силна агресия при малките деца. А, както знаем, появата на възпаление и неговото нелечение довежда до рак.

 

Забраната от 2014 година

 

Оказва се обаче, че от 1 януари 2014 година, заради еврорегламент, се забранява в състава на каймата да присъстват соя, консерванти и други добавки.

 

Според тази наредба, в продукта ще трябва да се съдържа само чисто месо, в който да няма никакви подобрители. Ще бъде позволена употребата на 1 % сол. Тази новост ще важи за всички видове кайма – както за насипната, така и за пакетираната.

 

Нова наредба има и за храната в детските градини. Тя налага забрана, според която на децата не трябва да се дава купечка кайма, а само смляна на място, от истинско месо. Налага се и пълна забрана за кренвирши, колбаси, шпеков салам и шунка.

 

Причина за това са многото консерванти, рога, копита, кокали и забранени стабилизатори в тези продукти. От менюто ще бъде изключен и пастетът, който е също толкова "богат" на гореспоменатите съставки.

Рецепти