6 златни правила за безопасност на храната
от Kulinar.bg | 28 май 2013
Особено важни и валидни през горещия летен сезон

Колкото и да го обичаме, лятото крие своите рискове. И не говорим само за силните лъчи, които увреждат кожата!

 

Високите температури съвсем директно се свързват с безопасността на храната... А и на стомаха.

 

Ето защо американската обществена компания NSF, занимаваща се както със стандартите на здравословното хранене, така и с тези на екологията, периодично създава критерии по безопасност на храната.

 

Последните им съвети са насочени именно към правилното съхранение на любимите продукти през горещия сезон.


Ето ги и тях.

 

Поддържайте кухнята идеално чиста

 

Въпреки че "идеалната" чистота има различни нюанси за всеки човешки индивид, има места в кухнята, където няма и ъгълче за компромиси. Например хладилникът. Специалистите от NSF споделят, че криещи най-много бактерии са именно контейнерите за зеленчуци и месо.


Почиствайте го (поне) веднъж седмично. Можете да използвате полезните и далеч по-ароматни алтернативи на стандартните почистващи препарати, или пък чиста кърпа и сапунена вода.

 

Именно в тези контейнери най-често "живеят" бактериите на салмонела и Escherichia coli. Съвсем възможно е да плесенясат, ако не им обръщате особено внимание.


Източник: Thinkstock/ Guliver

 

Замразявайте и размразявайте правилно

 

Винаги носете нетрайните продукти директно у дома, вместо да се разхождате с тях още час-два. Дълбоко замразените продукти могат да бъдат размразени в микровълновата, преди готвене, или да бъдат оставени в хладилника за едно денонощие. Никога не оставяйте продукти на стайна температура.

 

Имайте предвид, че не е логично на едно място да държите измити и неизмити зеленчуци. Затова си създайте полезния навик всичко, което прибирате в хладилника, да бъде измито.

 

Гответе чисто

 

Замърсяването на храните може да стане мигновено и незабележимо дори докато готвите – чрез собствените ви ръце, приборите, които използвате или дори при случайните кулинарни инциденти, когато бързате. Както отлично знаете – суровото месо не трябва да бъде там, където са току-що измитите зеленчуци.


 Източник: Photl

 

Използвайте термометър

 

Въпреки че може да ви се стори напълно излишно, използването на готварски термометър може да ви спести много стомашни болки. Ето някои подходящи температури за готвене:

 

Птиче месо: 74 С

 

Кайма: 71 С

 

Прясна риба: 62 С

 

Прясно свинско, телешко, говеждо: 62 С

 

Не забравяйте едночасовото правило

 

То е просто и ясно: нетрайна храна, която е престояла навън повече от 1 час, особено ако градусите надхвърлят 30-тата скала на термометъра, не бива да бъде консумирана.

 


За разлика от много други правила, които имат своите изключения, настоящото не търпи такива. Както и собственият ви стомах.

 

Транспортирайте правилно различните хранителни стоки

 

Когато пазарувате, винаги опаковайте продуктите интелигентно, спрямо техния тип, съвместимост и т.н. Когато отивате на пикник през лятото, месото за скарата трябва да бъде добре опаковано и в хладилна чанта.

Рецепти