Колкото и да го обичаме, лятото крие своите рискове. И не говорим само за силните лъчи, които увреждат кожата!
Високите температури съвсем директно се свързват с безопасността на храната... А и на стомаха.
Ето защо американската обществена компания NSF, занимаваща се както със стандартите на здравословното хранене, така и с тези на екологията, периодично създава критерии по безопасност на храната.
Последните им съвети са насочени именно към правилното съхранение на любимите продукти през горещия сезон.
Ето ги и тях.
Поддържайте кухнята идеално чиста
Въпреки че "идеалната" чистота има различни нюанси за всеки човешки индивид, има места в кухнята, където няма и ъгълче за компромиси. Например хладилникът. Специалистите от NSF споделят, че криещи най-много бактерии са именно контейнерите за зеленчуци и месо.
Почиствайте го (поне) веднъж седмично. Можете да използвате полезните и далеч по-ароматни алтернативи на стандартните почистващи препарати, или пък чиста кърпа и сапунена вода.
Именно в тези контейнери най-често "живеят" бактериите на салмонела и Escherichia coli. Съвсем възможно е да плесенясат, ако не им обръщате особено внимание.
Източник: Thinkstock/ Guliver
Замразявайте и размразявайте правилно
Винаги носете нетрайните продукти директно у дома, вместо да се разхождате с тях още час-два. Дълбоко замразените продукти могат да бъдат размразени в микровълновата, преди готвене, или да бъдат оставени в хладилника за едно денонощие. Никога не оставяйте продукти на стайна температура.
Имайте предвид, че не е логично на едно място да държите измити и неизмити зеленчуци. Затова си създайте полезния навик всичко, което прибирате в хладилника, да бъде измито.
Гответе чисто
Замърсяването на храните може да стане мигновено и незабележимо дори докато готвите – чрез собствените ви ръце, приборите, които използвате или дори при случайните кулинарни инциденти, когато бързате. Както отлично знаете – суровото месо не трябва да бъде там, където са току-що измитите зеленчуци.
Източник: Photl
Използвайте термометър
Въпреки че може да ви се стори напълно излишно, използването на готварски термометър може да ви спести много стомашни болки. Ето някои подходящи температури за готвене:
Птиче месо: 74 С
Кайма: 71 С
Прясна риба: 62 С
Прясно свинско, телешко, говеждо: 62 С
Не забравяйте едночасовото правило
То е просто и ясно: нетрайна храна, която е престояла навън повече от 1 час, особено ако градусите надхвърлят 30-тата скала на термометъра, не бива да бъде консумирана.
За разлика от много други правила, които имат своите изключения, настоящото не търпи такива. Както и собственият ви стомах.
Транспортирайте правилно различните хранителни стоки
Когато пазарувате, винаги опаковайте продуктите интелигентно, спрямо техния тип, съвместимост и т.н. Когато отивате на пикник през лятото, месото за скарата трябва да бъде добре опаковано и в хладилна чанта.