Направи си сам: Барбекю сос
от Kulinar.bg | 26 февруари 2014
Идеален за бургери, пица, скара...

Барбекю сосът е от онези ароматни вкусотии, които успешно гарнират всякакви ястия, от пица и паста, през всякакви хапки, до гриловано месо. Или най-вече тях?

 

Каквато и да е тенденцията при използването му, ако фигурира в хладилника, човек със сигурност честичко посяга към него. Наистина си е вкусен и универсален.

 

Както е при останалите "класически" сосове, като кетчуп, майонеза, горчица и соев, барбекю сосът също може да бъде приготвен у дома.

 

При това – доста бързо и лесно. Дори не е необходимо да извършвате някакъв по-специален пазар – вероятно имате необходимите за приготвянето му продукти у дома.

 

Кои са те?

 

Необходими продукти:

 

3 ч.ч. кетчуп (ако е домашен, най-добре!)

 

3 с.л. кафява захар

 

2 с.л. соев сос (домашен, домашен!)

 

2 с.л. сос Уорчестър

 

2 с.л. винен оцет

 

щипка червен пипер (или повече, на вкус)

 

2-3 намачкани скилидки чесън

 

Начин на приготвяне:

 

Във висок тиган смесете всички съставки, до една! Включете котлона, изчакайте да кипне, след това оставете сместа да си къкри спокойно на средна температура. Да кажем, около 15 минути.

 

Махнете тигана от огъня и го оставете да изстине хубаво. Прехвърлете соса в удобен съд с плътно затваряне. Можете да си го приберете в хладилника и да го ползвате около седмица.

 

Вече си имате вкусен, домашно забъркан барбекю сос. Какво да направите с него?

 

Пригответе си бургери! Ето ви рецепти от нас:

 

Домашни бургери

 

Вегетариански бургери

 

Хамбургери с пържен кромид лук

 

Здравословен бургер а ла Гордън Рамзи

Рецепти