Направи си сам: Домашна майонеза
от Мартина Николова | 16 януари 2014
Така ще сте сигурни в състава на майонезата

Забелязваме, че поредицата Направи си сам предизвиква голям интерес и се надяваме да ви е полезна.

 

Тази тенденция не ни учудва, тъй като няма по-хубаво от вкусна, домашно приготвена храна.

 

Днес пък ви предлагаме да си направите домашна майонеза - така ще контролирате съставките и тяхното количество според вкуса ви.

 

По този начин никога няма да се чудите дали да вярвате на етикета и да се съмнявате дали няма нещо, което производителят да е скрил от вас.

 

Ето я и нашата рецепта за домашна майонеза


Необходими продукти: 

 

3 жълтъка

 

2 с.л. ябълков оцет

 

2 с.л. лимонов сок (може да използвате и сок от лайм)

 

2 с.л. вода

 

1 чаена лъжичка сол

 

1 ½ чаши растително олио (зехтин екстра върджин, царевично олио, олио от гроздови семки или каквото предпочитате)

 

*Ако желаете да увеличите дозата, имайте предвид, че на 1 жълтък се пада по 1/2 чаша олио

 

Продукти за овкусяване на майонезата:

 

1 чаена лъжичка горчица

 

1 щипка кайен пипер

 

Начин на приготвяне: 

 

Уверете се, че всички продукти са със стайна температура.

 

Сложете жълтъците в голяма купа. Сложете оцета, лимоновия сок и водата.

 

* По желание загрейте сместа на котлона на водна баня до 65 С. това ще отнеме около 1 минута. Разбърквайте постоянно сместа и внимавайте температурата да остане непроменена. Много хора предпочитат да прескочат тази стъпка, тъй като майонезата ще се получи и без нея. Но тя значително намалява риска от салмонела, който се крие в консумирането на сурови яйца.

 

Махнете сместа от котлона и оставете да се охлади на стайна температура.

 

След това сложете горчицата и лютия пипер (ако решите да ги използвате).

 

Разбийте сместа с електрически миксер много добре. След това много бавно, лъжица по лъжица добавете, добавете и олиото.

 

* Ако имате статичен миксер, слагайте много бавно, почти на капки олиото, докато през цялото време майонезата се разбива. Ако разполагате с ръчен миксер, може би е добре да има някой, който да налива вместо вас олиото на много тънка струя. 

 

Разбийте домашната майонеза до желаната консистенция. 


* Ако случайно придобие вид и гъстота като на супа, дайте й малко време да "почине”. Ако след това олиото и жълтъците са се отделили, това означава, че се е пресякла.

 

Съхранявайте майонезата в хладилника не повече от 3 дни, тъй като съдържа сурови яйца и не е препоръчително да рискувате.

Рецепти