Направи си сам: Соев сос
от Kulinar.bg | 23 юли 2013
Процесът е дълъг, но си заслужава

Соевият сос е един от основните сосове в кулинарията. Използва се повече от 2 хилядолетия! Най-разпространен е в азиатската кухня.

 

Почти няма да срещнете японско, китайско или корейско ястие, което да не включва овкусяване със соев сос.

 

Всъщност съществуват много рецепти за приготвянето на този сос, като той самият може да бъде "светъл" и "тъмен".

 

За съжаление, готовият соев сос, който се продава в магазините, няма никаква връзка с истинския. Ето защо, най-добре да си го приготвим сами у дома...

 

Ще са ви необходими:

 

450 гр соеви зърна

 

340 гр брашно

 

265 гр сол

 

3.7 л вода

 

Почистете и сварете соята до трошливост.

 

Внимателно нарежете зърната с помощта на остър нож. Разбира се, можете да използвате кухненски робот.

 

Суши без соев сос не може! Снимка: morgueFile.com

 

Смляната соя прехвърлете в голяма купа. Към нея прибавете брашното и разбъркайте хубаво.

 

Омесете своеобразно тесто и обърнете купата върху удобна плоскост.

 

Нарежете образуваната форма на тънки филии с помощта на назъбен нож.

 

Навлажнете малко кухненска хартия и я разстелете. Започнете да подреждате по следния начин: мокър пласт хартия, соев "диск", до изчерпване на количествата. Завършете с хартия. Увийте плътно в найлоново фолио.

 

Поставете върху хартия за печене. Приберете някъде, където няма да ви пречи. Идеята е да мухляса хубаво, което може да отнеме седмица или повече от седмица.

 

Разопаковайте. Всеки диск поставете върху парче чиста готварска хартия, на разстояние от няколко сантиметра. Нека изсъхнат напълно, най-добре на директна слънчева светлина.

 

Смесете солта и водата в голям съд. Вътре сложете всички дискове и леко покрийте с найлон.

 

Оставете сместа да ферментира. Разбърквайте я веднъж на ден с дървена лъжица. Когато дисковете се разпаднат напълно, процесът на ферментация е приключил. Това може да отнеме 1-2 седмици, до няколко месеца.

 

Когато ферментацията е налице, прецедете през тензух в подходящ за съхранение съд.

Рецепти