Муаммара - лютивият вкус на Близкия Изток
от Kulinar.bg | 28 май 2013
Запознайте се с екзотичната люта паста

Муаммара е люта класическа рецепта от Близкия Изток, която ще доведе тълпа от желаещи да я опитат на следващото ви парти.

 

Идва от Алепо, Сирия, но се приготвя и в Палестина и Ливан. Муаммара е пикантна, едва доловимо ароматизирана паста.

 

На някои места се нарича "ajika", в Русия е ивестно така - аджика. Използва се за ароматизиране на храни.

 

Обикновено се прави от червени пиперки. Някои рецепти включват галета и пармезан, орехи и доматено пюре.

 

Друг вариант на лютата паста е сварен черчен пипер, смесен с чесън, билки като кориандър, копър, сминдух, сол и орехи.

 

На външен вид наподобява италианското червено песто. Тук можете да намерите един вегански вариант на муаммара.

 

Рецепти