Изтокът съветва: Хранете се на пода!
от Михаела Белорешка | 21 март 2013
В йога връзката между позата на тялото и неговото състояние е основополагаща

Кога за последно се хранихте в поза различна от седяща на стол или на дивана в хола?

 

Оказва се, че има много по-благоприятни пози за тялото, в които храносмилането е облекчено, а храната се усвоява много по-бързо. Древната философия на йога от хилядолетия е открила определени позиции на тялото, които облекчават храносмилането. Индийците са усвоили тези ритуали и са ги привнесли в културата си от много години.

 

На първо място е храненето на пода. Счита се, че по този начин усещаме по-силна връзка между себе си и земята, от която произлиза храната ни. Любопитно е, че старите български традиции също включват хранене на ниски дървени масички, които сме виждали по селата на нашите баби и дядовци. Те също са имали подобно осъзнаване за връзката със земята и са практикували този ритуал.

 

В йога връзката между позата на тялото и неговото състояние е основополагаща. Всяка една система или орган могат да бъдат повлияни чрез практикуване на определена асана, както се наричат тези позиции на тялото.

 

Балансът между храненето и благосъстоянието на тялото е тънко умение, което индийците са изучавали с години. Древната система Аюрведа е пример за това как дори трудни за преработване храни като зърнени и бобови култури се консумират безпроблемно в комбинация с разнообразни подправки и билки, които стимулират храносмилателните процеси.

 

Позата на тялото играе не по-малка роля в преработването на храната. Предлагаме ви няколко пози, които имат благоприятно въздействие върху храносмилането и които можете лесно да въведете в ежедневието си.

 

Поза котка (марджариасана)

 

Поза котка е лесна поза, чрез която се масажира гърба, а коремните части се затоплят. Това ускорява процесите в тази област и улеснява преработването в стомаха. Застанете на колене и ръце, като бедрата и ръцете ви образуват прав ъгъл с тялото.

 

8383

снимка: yogajournal.com


С вдишване огънете нежно тялото, така че коремът да отиде към земята и вдигнете главата нагоре, а с издишване огънете в обратна посока, като придърпате леко корема към гръбнака. Повторете от 5 до 10 пъти.

 

Гръбначна извивка (Ардха Матсиендрасана)

 

Тази асана има изключително благоприятно въздействие върху гръбнака и гъвкавостта на торса. Заемете позата последователно, като първо сгънете десния крак, усучете тялото надясно и поставите дясната ръка зад гърба, докато лявата придържа коляното.

8384

снимка: yogajournal.com


Асаната масажира деликатно коремните органи и подпомага дейността им.

 

Седеж на пети (ваджрасана)

 

Ваджрасана е основна поза и едно от най-силно въздействащите върху храносмилането. Йога учителите съветват след всяко хранене да се стои 20 минути на пети. По този начин цялата кръв остава в горната част на тялото и в корема, с което се стимулират процесите на храносмилане.


8374

снимка: a2zyoga.com

 


Позата е изключително лесна и можете да си я практикувате навсякъде. Препоръчва се дори да се храните в нея. Нейна алтернатива е седежът с кръстосани крака, който има подобен ефект и е широко прилаган на изток.

 

 

Най-важното и при трите пози е гърбът да е изправен, най-значимото правило в йога.

 

Рецепти