Хумус - ароматът на Изтока
Традиционното ястие е една от най-здравословните източни гозби

Хумусът е азиатски вид предястие, което се приготвя от нахут и тахан, подправени с чесън, лимон и сол. 

 

Името му произлиза от арабската дума "ḥummuṣ", което означава нахут. Можете да го срещнете и под името хомос, хомус, хумос. 

 

Хумусът е богат на витамин С и В6, желязо и фолиева киселина. Нахутът е изключителен източник на протеини и фибри, а таханът облекчава стомашни проблеми и язва.

 

Ароматната паста е подходяща за вегетарианска и веган диета и за хора, привърженици на здравословното хранене. Традиционно се хапва в компанията на плосък хляб нан и разнообразни подправки като кимион, пресен кориандър, куркума.

 

Ако искате да си го приготвите много лесно и бързо в домашни условия, вижте рецептата тук.

Рецепти