Михаела Лазарова, повелителката на подправките
от Милена Димитрова | 21 февруари 2013
Още една млада дама с красива осъществена мечта

Малките открития правят най-големите промени в живота.

 

Такова откритие за мен бе ненадейното попадане в едно малко столично магазинче за подправки, в което животът на всеки може да придобие съвсем различен вкус. И аромат.

 

Зад тезгяха на „Бахарат“ с меланхолична усмивка ще ви посрещне Михаела Лазарова – младата дама, която лесно може да бъде наречена „повелителката на подправките“.

 

Тя с охота ще ви разкаже за малките съкровища, които се крият върху добре подредените рафтове.

 

И със сигурност ще отключи авантюриста и в най-праволинейната душа.

 

Но преди да я посетите там, запознайте се с нея в следните ароматни редове...

 

На какво ухае „Бахарат“?

 

На всякакви подправки, никой никога не успя да опреди коя е най-силната и ароматна. :)

 

Нещо специално ли означава името на магазина?

 

Означава именно "магазин за подправки".

 

Отглеждаш ли си зелени подправки (магданоз, копър, джоджен)? Имаш ли собствена градина?

 

Да, имам си градинка с мента, джоджен, риган, босилек, чубрица, див чесън, левурда. А от тази година имам и семенца на шафранов минзухар, така че колекцията ми се обогатява.

 

Без коя подправка не можеш да си представиш света?

 

Като че ли Тонка боб. У нас не е популярна тази подправка, но всъщност е страхотна. Интересното при нея е, че се използва главно за овкусяването на десерти, поради разнообразието на сладки аромати, които носи в себе си.

 

Коя е любимата ти национална кухня?

 

Харесвам българската национална кухня, турската, гръцката, като цяло средиземноморската.

 

7148

 Снимка: Милена Димитрова

 

А коя е най-пикантната подправка?

 

Кайенският пипер, по-познат като най-лютивото чили на света. Толкова е пикантен, че за измерването на пиперливостта му си има специална скала.

 

Разкажи ни повече за асортимента в магазинчето...

 

Започнах с подправки, постепено към тях се появиха варивата, след това дойдоха всякакви оцети и сосове, шоколади за готвене, вина и ликьори. Продукти, които са комплимент към основната храна, но по никакъв начин не й отстъпват по важност.

 

7149

 Снимка: Милена Димитрова

 

Коя е най-добрата и здравословна алтернатива на традиционото олио, което използваме в България?

 

Може би олиото (маслото) от гроздови семена или Шарлан -студено пресовано олио от слънчоглед. Всъщност алтернативите са многобройни, стига човек да има желание да ги открива.

 

С какво подправяш греяното вино?

 

Предпочитам виното без добавки, но клиентите ми добавят сушена ябълка, канела, карамфил и кардамон.

 

7147

  Снимка: Милена Димитрова


Подправката сякаш „отключва“ нови измерения от аромати и вкусове, когато е добавена към ястие. Коя е най-съвършената комбинация, която сама си открила?

 

Много са, трудно бих отговорила еднозначно на този въпрос. Отново казвам, че, ако човек има желание да опитва и експериментира, ще открие невероятни комбинации и безмерно разнообразие от вкусове. Все пак подправките са именно за това.

 

Къде се виждаш след няколко години? Какви са бъдещите ти планове?

 

Надявам се с няколко по-големи магазина, с разширен асортимент от всички категории продукти, които имам.

 

А коя според теб е най-ароматната страна в света?


Турция и Тунис, може би и Мароко, но не съм била там, само съм слушала за него. Надявам се да го посетя скоро и да си открадна някое друго ароматно познание.

 

От другия експерт в здравословното и вкусно хранене - Fitwell.bg - ще научите как да си подправите различни видове месо. Очакват ви и още любопитности от света на подправките на Михаела!

Рецепти