Малките открития правят най-големите промени в живота.
Такова откритие за мен бе ненадейното попадане в едно малко столично магазинче за подправки, в което животът на всеки може да придобие съвсем различен вкус. И аромат.
Зад тезгяха на „Бахарат“ с меланхолична усмивка ще ви посрещне Михаела Лазарова – младата дама, която лесно може да бъде наречена „повелителката на подправките“.
Тя с охота ще ви разкаже за малките съкровища, които се крият върху добре подредените рафтове.
И със сигурност ще отключи авантюриста и в най-праволинейната душа.
Но преди да я посетите там, запознайте се с нея в следните ароматни редове...
На какво ухае „Бахарат“?
На всякакви подправки, никой никога не успя да опреди коя е най-силната и ароматна. :)
Нещо специално ли означава името на магазина?
Означава именно "магазин за подправки".
Отглеждаш ли си зелени подправки (магданоз, копър, джоджен)? Имаш ли собствена градина?
Да, имам си градинка с мента, джоджен, риган, босилек, чубрица, див чесън, левурда. А от тази година имам и семенца на шафранов минзухар, така че колекцията ми се обогатява.
Без коя подправка не можеш да си представиш света?
Като че ли Тонка боб. У нас не е популярна тази подправка, но всъщност е страхотна. Интересното при нея е, че се използва главно за овкусяването на десерти, поради разнообразието на сладки аромати, които носи в себе си.
Коя е любимата ти национална кухня?
Харесвам българската национална кухня, турската, гръцката, като цяло средиземноморската.
Снимка: Милена Димитрова
А коя е най-пикантната подправка?
Кайенският пипер, по-познат като най-лютивото чили на света. Толкова е пикантен, че за измерването на пиперливостта му си има специална скала.
Разкажи ни повече за асортимента в магазинчето...
Започнах с подправки, постепено към тях се появиха варивата, след това дойдоха всякакви оцети и сосове, шоколади за готвене, вина и ликьори. Продукти, които са комплимент към основната храна, но по никакъв начин не й отстъпват по важност.
Снимка: Милена Димитрова
Коя е най-добрата и здравословна алтернатива на традиционото олио, което използваме в България?
Може би олиото (маслото) от гроздови семена или Шарлан -студено пресовано олио от слънчоглед. Всъщност алтернативите са многобройни, стига човек да има желание да ги открива.
С какво подправяш греяното вино?
Предпочитам виното без добавки, но клиентите ми добавят сушена ябълка, канела, карамфил и кардамон.
Снимка: Милена Димитрова
Подправката сякаш „отключва“ нови измерения от аромати и вкусове, когато е добавена към ястие. Коя е най-съвършената комбинация, която сама си открила?
Много са, трудно бих отговорила еднозначно на този въпрос. Отново казвам, че, ако човек има желание да опитва и експериментира, ще открие невероятни комбинации и безмерно разнообразие от вкусове. Все пак подправките са именно за това.
Къде се виждаш след няколко години? Какви са бъдещите ти планове?
Надявам се с няколко по-големи магазина, с разширен асортимент от всички категории продукти, които имам.
А коя според теб е най-ароматната страна в света?
Турция и Тунис, може би и Мароко, но не съм била там, само съм слушала за него. Надявам се да го посетя скоро и да си открадна някое друго ароматно познание.
От другия експерт в здравословното и вкусно хранене - Fitwell.bg - ще научите как да си подправите различни видове месо. Очакват ви и още любопитности от света на подправките на Михаела!