Помощ – люта чушка!
от Kulinar.bg | 13 декември 2012
Пожарът на лютия вкус не се гаси с вода

И да си падате по лютото, вероятно някои чушки са твърде пикантни дори за вашия вкус. Опитвали сме с вода да загасим пожара от някоя неочаквано люта хапка и, да знаете, не се получава. 


Не се самозалъгвайте, и бирата не върши работа. Капсаицинът, химическото съединение, което прави лютивата храна лютива, не се разтваря във вода, така че дори и с ледени течности няма да успокоите пламъците върху езика си.

 

Най-добре е да заложите на прясното мляко. Капсаицинът е мастноразтворим, така че ако изпиете чаша пълномаслено мляко, ще възвърнете нормалните си вкусови усещания.

Друг вариант е да хапнете малко хляб или ориз, които да отнемат усещането за парене. Охлаждащ ефект, макар и в по-малка степен, има също краставицата.

 

По логиката на „Клин клин избива“ някои препоръчват да постъпите мазохистично и, щом ви залюти прекомерно, смело да отхапете нова пикантна хапка. То в един момент на човек му става все едно...

Но не прекалявайте с лютите чушки. Освен че в прекомерни количества могат да навредят на стомаха, те имат способността да пристрастяват. Колкото повече люто ядем, толкова повече мозъкът ни си мисли, че ни се случва нещо лошо и болезнено и отделя в защита ендорфин. От което пък ни става приятно и може да искаме нови и нови порции лютива храна. 

Рецепти