Подправките на есента
от Kulinar.bg | 14 ноември 2012
Вдъхновение за хладните есенни дни

Подправките могат да преобразят из основи ястията и напитките ни. Убедени сме, че който владее тайните на различните тревички и семенца, е тръгнал по пътя към кулинарното съвършенство и, дори и да не се сдобие с такова, ще бъде в пъти по-добър готвач и от най-старателната и домакиня, която например използва основно червен пипер и сол, поръсени на око.

 

Това наше убеждение ни накара да обърнем внимание на кратките есенни препоръки на сайта FitWell.bg относно три природни съкровища. Представянето им е лежерно и очарователно, като може да ви вдъхнови за кулинарни експерименти.

 

Куркума

 

Жълтата госпожица идва от Азия и е от семейство Джинджифилови. Пикантният ѝ характер, близък до този на синапа, я прави чудесна добавка към куп ястия.

 

Овкусявайте смело топлата си супа с нея, например. Включете куркумата и в ето този безспорен кулинарен шедьовър.

 

Карамфил

 

Индонезийският симпатяга е предпочитана подправка в цял свят. И това съвсем не е случайно. Вкусовите му качества са неповторими и запомнящи се.

 

Да прибавим още, че се смята за естествен антибиотик – облекчава симптомите на настинка и грип (най-вече кашлица).

 

Може да слагате щипка млян карамфил (или 1-2 зрънца) в чая си, за да направите напитката максимално силна и лечебна.

 

Индийско орехче

 

О, да, то също се вързва отлично добре с различни видове бульони.

 

Но внимавайте! Използвайте го в умерени количества, защото има наистина мощни аромат и вкус.

 

Медицинско погледнато, индийското орехче притежава добри антибактериални свойства – консумацията му понижава риска от образуване на кариеси в устата. В комбинация с мед пък е лек срещу гадене и стомашно разтройство.

 

Разбира се, спокойно бихте могли да използвате споменатите подправки през всеки друг сезон от годината. Но сега сякаш са най-актуални, какво смятате?  

Рецепти